Divlja grlica

Divlja grlica (Streptopelia turtur) živi na gotovo cijelom području Europe, te na jugozapadu Azije i sjeveru Afrike. Zime provodi u afričkim savanama, a početkom travnja vraća se na sjever kako bi se gnijezdila.
Svoje ime dobila je po blagom grlenom zovu kojeg mnogi smatraju za najljepši zvuk koji se može čuti ljeti. Često već u zoru najavljuje novi dan.


Grlica može doseći 27 centimetara dužine, te imati masu od oko 150 grama. Spolno je zrela s godinu dana, a gnijezdi se od travnja do rujna. Ima 2 legla godišnje sa po 2 jaja. Kada se mladunci izlegnu, o njima brine 20 dana.
Hranu većinom traži u jatima, a to je najčešće razno sjemenje, voće, kukci i puževi. Sjemenke najrađe uzima s još zelenih biljaka ne čekajući da padnu na tlo, a zbog te osobine u rujnu ostaje bez hrane jer se biljke čijim se sjemenkama hrani osuše krajem ljeta. Zato je primorana potražiti nove izvore hrane na jugu.
Grlice za razliku od većine drugih ptica vodu piju usisavajući je, a na taj način ne moraju podizati glavu nakon svakog gutljaja. Grlice su agresivne ptice, suprotno uvriježenom mišljenju da nisu.