Zašto slavimo dan žena ?

Svake godine 8. ožujka slavimo Međunarodni dan žena, a s obzirom da se taj datum primakao i ove godine, napisati ćemo par riječi na tu temu.

Danas nam je teško povjerovati da su se žene kroz bližu povijest trebale boriti za svoja prava, kao i za ravnopravnost u društvu u gotovo svim životnim aspektima, no to je istina.

 

Napisat ćemo par redova teksta, iz povijesnog konteksta, i priče koja prati obilježavanje Dana žena. Do potrebe za obilježavanjem Dana žena došlo se još početkom XX stoljeća, odnosno u periodu u kojem su žene još uvijek bile podređene interesima muškaraca. Žene su bile podređene kako politički, tako i u radničkoj klasi, jer su obavljale radničke dužnosti na mjestima koja su muškarci izbjegavali. Žene su, općenito govoreći, u tom periodu imale niže nadnice, i znatno lošije radne uvjete od svojih muških kolega. Spomenuti problemi žena tog perioda, a i prije, morali su dovesti do ustanka - kakvog god, pa je do njega na kraju i došlo. Prvi značajni 'tonovi' ustanka javljaju se upravo u tvornicama gdje su žene činile veliku većinu. Tako se po prvi put pojavio datum 8. ožujak, 1857. godine, dan kada su žene - radnice, tekstilne industrije u gradu New York, laganim marširanjem prosvjedovale javno, tražeći bolje radne uvjete, bolje plaćene nadnice, te jednaka prava sa svojim muškim radnim kolegama. Iako je marš gradom pokrenut mirnim tonom, prilikom policijske intervencije, mnoge žene su uhićene i privedene, a neke od njih i ozlijeđene. Tek kasnije, 1908. godine, na datum prvog marša i stradanja mnogih žena, socijalistice SAD-a organizirale su povorke, i na taj načine se sjetile 8. ožujka 1857. godine. Nedugo zatim, spomenuti događaji će biti inspiracija za službeno uvođenje tog datuma, kao i njegovo obilježavanje.

Iako se danas Dan žena u mnogim zemljama zanemaruje, gotovo da ni ne slavi, jer se smatra da promovira komunističke vrijednost, trebate znati da je čitava priča oko ovog međunarodnog praznika započela u Sjedinjenim Američkim Državama, i drugim zapadnim državama u kojima je komunizam u to vrijeme odigrao važnu ulogu na području ljudskih prava, kao i ravnopravnosti žena, koje su do tada bile tretirane kao građanke drugog reda.

Bez obzira što su se prva nezadovoljstva pojavila u SAD-u, to nikako ne znači da su žene, izvan Država, bile zadovoljne. Na spomenutom maršu u New Yorku marširalo je oko 15 000 žena, a godinu dana nakon toga obilježen je po nekima prvi Dan žena. Ipak, prvi službeni Međunarodni dan žena obilježava se tek od 1910. godine, nakon održane Međunarodne konferencije žena u Kopenhagenu. Za službeno obilježavanje ovog dana svi mi - i muškarci, i žene - možemo zahvaliti njemačkim komunističkim aktivisticama Clari Zetkin i Luisi Zietz.

Danas nam je zaista teško shvatiti da su žene u to vrijeme bile u jako lošem položaju, gotovo izrabljivane, no dokazi takvog stava društva su bili brojni. Teške uvjete rada, kao i opasnost na poslovima koje su obavljale žene, najbolje pokazuje tragičan primjer iz New Yorka. Spomenuta tragedija se dogodila 25. ožujka 1911. godine u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, kada je u požaru koji je buknuo poginulo 146, uglavnom mladih žena koje su bile na svojim radnim mjestima.

Vodeći se nezadovoljstvom i ustancima po svijetu, žene su sve više dizale glas za svoja prava. Gotovo sve jake države tog vremena imale su pogrešan stav prema ženama općenito, a posebno prema ženama koje rade. Tako su se demonstracije počele događati i u Rusiji, s dodatnim razlogom - straha od predstojećeg rata.

Iako se tada još uvijek nije usuglasio datum za obilježavanje Dana žena, on se u biti slavio i bio je početak bolje društvene slike koju danas imamo. Da se razumijemo, ni danas se ravnopravnost između muškaraca i žena nije postigla u potpunosti, no napredak je itekako vidljiv. Dan žena i danas ima zadatak da ukaže na nezahvalan položaj žena u društvu. U nekim državama neravnopravnost je više izražena, a u nekim manje. Kako god, problem je i dalje prisutan, a na svima nama je da ga pokušamo riješiti u pogledu najboljeg rezultata za sve nas.

Dan žena u naše vrijeme izgubio je na popularnosti, i to iz pogrešnih razloga. Iako se ovaj datum treba slaviti kao povijesni dan, kada su se žene počele boriti za svoja temeljna prava, politička uloga je tu vrijednost 'pomela' u drugi plan, a u prvi stavila negativnu konotaciju na njega - komunizam.

Dan žena treba predstavljati pozitivnu, povijesnu prekretnicu, kada su se žene odlučile suprotstaviti lošim standardima kojima su bile izložene. Društvene i političke prilike ni danas u potpunosti ne pružaju ženama onaj pravi izjednačeni status, koji svakako zaslužuju, pa zbog toga ne treba ovaj dan gledati u negativnom kontekstu - kao neki komunistički praznik. Dan žena trebamo prihvatiti kao trajnu 'bitku' protiv nepravde koja je pratila žene kroz povijest. Svi smo u toj nepravdi odgovorni na svoj način, i nitko ne treba da negira odgovornost. Ono što možemo učini je da se taj Dan obilježava, i podsjeća nas da budemo bolji ljudi.

Kao i drugi značajni dani koji se dotiču žena, slobodno i u ovaj možemo dodati određenu dozu romantike, pa zašto onda ne pokloniti neki cvijet ženama koje poznajemo i sa kojima smo vezani na neki način. Tim činom možemo pokazati da nam je stalo, barem malo. Ovaj dio se odnosi na mušku populaciju, ali ni žene nisu isključene. Poklonite si međusobno neki dar, ne treba biti nešto kupljeno u trgovini, umjesto toga sjetite se čestitati i ako treba porazgovarati sa pripadnicom ljepšeg spola. Što može biti bolje od ugodno provedenog razgovora sa odabranim društvom, bez obzira na spol i godine, kao ni druge razlike koje eto iz nekog razloga uvijek pravimo.

Međunarodni dan žena je pred nama, i on obilježava nastavak borbe za jednakost žena u društvu. Taj datum - 8. ožujak - treba da bude simbol napretka koji se dogodio kroz godine, te da služi kao pozitivan primjer i drugim podjelama koje guše naše društvo i civilizaciju.

Ne dopustimo da 8. ožujak prođe nezapaženo, i sjetimo se nama dragih osoba - žena. Slavite Dan žena jer je to Dan koji nam je svima potreban. Naučimo živjeti susretljivo, u jednakosti spolova, i bez predrasuda. I žene i muškarci trebaju da se sjete dana kada je počela borba za jednakost spolova, kako na radnim mjestima tako i u domovima svih nas. Da nas ne zavaraju političke propagande, ne odustanite od obilježavanja ovog dana, jer je on zaista bio početak jedne revolucije civiliziranog svijeta kakav danas poznajemo. Borba još uvijek nije završena, no mnoge bitke su dobivene. Nastavimo zajedno, svi sa istim željom - da budemo složni i bez predrasuda.