Koju igraću konzolu izabrati Xbox One ili PS4

Xbox One I PS4 su konačno izašli, kostaće vas mnogo manje od najnovijih pametnih telefona.  Ali koju konzolu bi trebalo da kupite? Cijena po konzoli iznosi oko  £ 400, I mi smo istaživali konzole kako bi saznali koja je konzola bolja. Pa počnimo polako.Prvo ćemo pregledati ekskluzive, jer naravno igre su jedini razlog zbog čega većina kupuje konzole. Xbox one ima eksluzive kao što su: Dead Rising 3, Forza 5, Titan Fall,  S druge strane, PS4 ima eksluzive kao što su: Killzone: Shadowfall, Infamous: Second Son, Uncharted 4,…Trenutno, Xbox One ima bolju ekskluzivu igara, međutim bliskoj budućnosti će da se PS4 malo više aktivira po tom pitanju tako da nemojte još odbacivati PS4.Sledeće što ćemo ocijeniti je dizajn. Pogledajte Xbox One I PS4  I šta vidite? Xbox One vise podsijeća na neku običnu crnu kutiju nego na konzolu najnovije generacije. Dok PS4 izgleda mnogo bolje I elegantnije. Vjerovatno je razlog zašto je Xbox One toliko velik taj sto je Xbox 360 imao problema sa pregrejavanjem, pa je tolika veličina Xbox One tu da pomogne hlađenje konzole.

Treba spomenuti I cijenu, Xbox One je malo skuplji od PS4, I to imajte u vidu prilikom kupovine konzole. A koji je moćniji od njih? Kada se igra Battlefield 4, na Xbox One je Battlefield 4 igrao na malo manje piksela nego na PS4. Naravno, to je samo jedna igra, ali I to treba uzeti u obzir prilikom kupovine konzole.
CPU – veoma je slično pa se necemo puno zadrzavati na tome, obadvije konzole rade na AMD 8-core Jaguar CPU, s tim da Xbox One radi na 1.75GHz, a PS4 na 1.75GHz. Cpu I RAM – Xbox One - Radeon HD 7000-series, 8GB DDR3 RAM and 32MB eSRAM PS4 - Radeon HD 7000-series, 8GB GDDR5 RAM. Na prvi pogled su identični, ali to nije tačno. Kao sto vidite PS4 radi na DDR3 memoriji, a PS4 radi na DDR5 memoriji. Također po nekim izvorima Xbox One ima manje snage u procesoru. Međutim, Xbox One ima 32MB eSRAM memorije, što PS4 nema, tako da se još uvijek nezna sa sigurnošću koja konzola je moćnija. I sad sledi najvažniji test – koja konzola im bolju grafiku za igre? Ovo je veoma teško odgovoriti. Kao što je slučaj između PS3 I XBOX 360 da to sve zavisi od igre do igre, tako će biti slučaj I sa novom generacijom konzola.  Sve zavisi kako je koja igra napravljena. Mnoge igre ce izaći za obadvije konzole, kao sto su: Assasins Creed 4, Battlefield 4,… Medjutim to su prve igre I na njima ne treba suditi koja konzola je bolja za kupovinu.

Zašto izabrati Xbox One?Veće je velicine, što konzoli daje vše prostora da se hladi.Trenutno, Xbox One ima veći izbor eksluziva, iako će vjerovatno kasnije da se to izjednači .Titanfall je najveća ekskluziva konzole, mnogi kažu da je Titanfall trenutno najbolja ekskluziva za konzole.
Zašto izabrati PS4?Manji je nego Xbox One, ako imate malo prostora PS4 je onda malo bolji izbor za vas.
Malo je jeftiniji od Xbox One.Po mnogima, PS4 kontroler je bolji od Xbox One.