Kako su nastale sms poruke ?

Danas gotovo da ne postoji moderna mlađa ili starija osoba koja ne posjeduje mobilni telefon. U većini slučajeva su to Android, nešto manje IOS uređaji. Bilo kako bilo, koji god telefon i sistem na njemu bio korišten, kod većine je u pitanju pametni telefon. Pametni telefoni imaju i razne mogućnosti i između ostaloga omogućavaju nam da putem interneta komuniciramo s kim hoćemo i kad god to hoćemo, ali potpuno BESPLATNO.

Ova činjenica je nešto što je potisnula sms poruke sa scene, no da li su sms poruke zapravo izumrle i hoće će se opet nekada moći povratiti? Ako vas zanima to, kao i sam postanak sms poruka obavezno pročitajte ovaj tekst do kraja i saznajte ove zanimljive informacije!

 

Krenimo od početka i nastanka sms poruka. Pojavom mobilnih telefona 80-ih godina pojavila se ideja da isti ne moraju biti korišteni samo za glasovne pozive, već da slično kao i konvencionalna, do tada standardna pisma, mogu da koriste i tekstualne poruke. Ovo je za mnoge bilo iznenađujuće, ali ipak obećavajuće.

Tako se godinama radilo da bi se 90-ih godinama prošloga vijeka pojavilo se nešto što znamo kao SMS ili Short Message Service. Odmah da razjasnimo i do tada su postojale određene varijacije tekstualnih poruka, međutim nisu bile učinkovite kao SMS, a mogle su da nose samo 128 bajtova informacija, što je bilo previše malo za tadašnja očekivanja.

Kada se pojavio, od SMS-a se nije mnogo očekivalo. Zapravo, očekivanja su bila toliko mala da se korištenje ove usluge nije ni naplaćivalo. Ovo je sve bilo posljedica činjenice da mobiteli nisu bili pripremljeni za slanje ovakvih poruka, što se i moglo vidjeti sve do pojave pametnih telefona.

Prve SMS poruke koristile su 7 bitnu inačicu pa su mogle nositi samo tekst. Ipak, nekoliko godina kasnije, točnije 2000. godine pojavljuje se 8 bitna inačica, a nju je proizvela ni više ni manje nego Nokia. Ovakva inačica omogućavala je da poruka sa sobom nosi neke jednostavnije grafike, što je bila prosto suluda ideja za to vrijeme.

Kada smo već kod kompanija koje su u svijetu mobitela od samog početka, ne smijemo zaboraviti da je prva tekstualna poruka poslana od strane radnika kompanije Vodafone, a glasila je „Sretan Božić“. Poslana je s računara na mobilni uređaj. Poslije toga više ništa nije bilo isto, a pomama za SMS porukom se samo povećavala.

Pređimo na onu temu koja se tiče izumiranja SMS poruka. Odmah da znate odgovor je ne, sms poruke nikada neće izumrijeti, bar ne dok je mobilnih uređaja kakvi su danas, a evo i zašto. Iako nam servisi za dopisivanje, ili kako se popularno naziva još i četovanje, omogućavaju da šaljemo različit multimedijalni sadržaj ovi servisi jednostavno nisu neovisni, a kao takvi ne predstavljaju nikakvu sigurnost. Osim toga obje strane prilikom komunikacije trebaju imati stalnu internet konekciju, što jednostavno nije realno očekivati.

SMS će zasigurno ostati prvo sredstvo za hitne poruke i javljanja, bez obzira na najnovije internet senzacije i platforme. Ipak, kada dođe do zasićenja što se mobilnih uređaja tiče, naše su procjene da će tehnologija prijeći na nešto drugo, pregaziti mobilne telefone, a samim tim i SMS poruke. Ipak, čak i tada SMS poruke će imati svoju ulogu, baš kao što to danas imaju pisma i pošte, a koji su pojavom upravo mobitela pregaženi i izbačeni iz široke upotrebe.