Što je Bitcoin i kako ga koristiti

Bitcoin je prva u svijetu digitalna valuta. Ideja o njemu je nastala 1998. godine a izašao je u Japanu a uveden je 2009. godine. Bitcoin može koristiti bilo ko i on se šalje od osobe do osobe.
Bitcoin možete koristi bilo gdje u svijetu, na svakom mjestu i u svakoj državi. BitCoin je nekada bio osumljičen za krivotvorenje novaca, FBI im je tokom 2013. godine oduzeo 28,5 miliona dolara. Međutim, sada se Bitcoin smatra za sigurnu kompaniju.


BitCoin je svakim danom sve veća i moćnija Valuta. Ipak, ima i ona svoje krize i trenutno i nije bas najviše stabilna i zato se vode mnoga pitanja o tome dali je Bitcoin sposobna da bude slobodna valuta.
Medjutim, mnogi smatraju kako je BitCoin izmišljen da pomogne kriznim državama da se lakše izbore sa krizom i da tamo treba da služi kao Alternativna valuta koja ce pomoći da se države lakše izbore sa krizom. Neki ekonomisti su prihvatili Bitcoin raširenih ruku, dok su neki bili kritični po tom pitanju.
Potvrda traje samo 10 minuta, kada pošaljete nekome novac, najkasnije u roku od 10 minuta će Bitcoin to potvrditi i poslati novac toj osobi kojoj se on šalje.
Rudarenje nije ništa drugo nego zapravo korištenje posebnog softvera kojim se vrše provjere postojecih transakcija te se kao nagrada za izvršenu uslugu dobija odredeni broj Bitcoina.
Kada downloadujete Bitcoin i obavite sve što je potrebno za zaradu, on će početi polako rudariti.          Sto vam je pc bolji vi cete više novaca zaraditi, ranije se moglo koristiti i slabije računalo ali kako je posao rastao potreban je veoma jak računar za zaradu novca.
Ono što trenutno znamo o Bitcoin je:
1. Bitcoin je trenutno veoma siguran i dobro čuva vaš novac - Bitcoin je ranije imao svoju finansijsku krizu, ipak on je veoma brzo prebrodio i tako je trenutno jedan od veoma sigurnih valuta pod uslovom da ga pravilno koristite.
2. Cijena Bitcoin je veoma nestabilna i nepredvidiva - Bitcoin je još uvijek relativno mlada online valuta i zato ima svojih padova i uspona, u veoma kratkom vremenskom periodu su moguće oscilacije sto se tiče Bitcoin cijene novca. I zato možda sad i nije najbolji trenutak da čuvate veliku vrijednost novca unutra jer se nikad nezna hoce li se ta vrijednost smanjiti ili ce porasti.
3. Bitcoin transakcije su nepovratne - ono što trebate da znate jeste da se trebate čuvati kome šaljete novac, tj. da ta osoba mora biti od povjerenja jer se nikad nezna sta će uraditi sa vašim novcem.
4.Bitcoin nije anoniman - svaka transakcija je javna i trajno se čuva u Bitcoin sistemu. Ovo znači da svatko može vidjeti ko koju adresu koristi kada obavljate transakcije, ipak vase ime se neće javno objaviti.
5.Bitcoin je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, kao takvom se još nemoze predvidjeti kakvu će budućnosti imati.
Bitcoin je dobra ideja o internet valuti novca, ipak se još nezna sa sigurnošću kakva će joj biti budućnost, dali su sve transakcije sigurne kao i odnos svih država prema njoj i prema porezima koji su vezani za Bitcoin valutu.