Paraglajding jedrenje padobranom

Paraglajding (ili jedrenje padobranom) je jedan od vazduhoplovnih sportova. To je takmičarski i rekreativni sport. A također spada u ekstremne sportove. Jedrenje padobranom (paraglajderom) je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari san o letenju.
Ovaj sport se intezivno razvija i širi u poslednjih petnaest godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu i outdoor aktivnostima. Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva ogromna finansijska sredstva i vreme što je u današnje vreme nešto što se i najmanje ima. U ovom sportu ne postoje komplikovane procedure, zakoni, duge i naporne obuke i sve ono što ubija zadovoljstvo, spontanost i slobodu letenja.Sve što vam je potrebno jeste dobra volja i malo slobodnog vremena a ono što dobijate je mogućnost velikih avantura, putovanja, izazov i pogled na neverovatne lepote predela iznad kojih letite.


Paraglider je vrsta letjelice sa kojom se polijeće trčeći, napravljena od platna, aerodinamickog profila, koja leti i slijeće bez ikakve druge energije izuzev vjetra i gravitacije, te pilotove mišične snage. Pri slobodnom letu paraglajderom, u mirnoj atmosferi, za 1 minut smanji se visina leta za oko 100 m. Ali, ukoliko postoji uspono vazdušno srujanje (termika ili padinski vjetar), veće nego propadanje paraglajdera, let može da potraje satima.Paraglajderi su projektovani za SLOBODNO LETENJE (poput jedrilice ili zmaja), za razliku od padobrana kojima je namena SPUŠTANJE. Svetski rekord u dužini preleta je 324 km, a u trajanju neprekidnog leta 11h!
Opremа za ovaj sport je sledećа:
Pаdobrаn zа jedrenje (krilo)
Sedište i sistem zа povezivаnje (sistem)
Rezervni pаdobrаn (rezervа)
zаštitnа kаpа (kаcigа)
Zаštitnа obućа, rukаvice i odećа
Opremа zа vezu i nаvigаciju.

Paraglajder je padobran tipa krilo, koji svojom konstrukcijom i površinom spriječava brzo propadanje zahvaljujući otporu. Leti na principu uzgona kao zmaj, jedrilica ili avion. Grijanje Zemljine površine od srtane Sunca stvara termike, odnosno topal zrak koji se diže u visine. Taj topli zrak je ono što diže paraglider, a svaki pilot zna to da prepozna i iskoristi.

Letjenje paraglajderom je izuzetno bezbedno, ako su ispunjenja tri osnovna uslova:
# da brzina vetra ne prelazi 8 m/s,
# da nema padavina i
# da je padobran tehnički ispravan (bez ostećenja).
Kada su uslovi optimalni možete da poletite sa brda od nekoliko desetina metara a da se na kraju nađete na preko 3000m. Sve je moguće u ovom sportu i granice se konstantno pomeraju.

Mogli bi da napišemo knjige o ovom sportu, ali dok sami ne dođete da probate ovaj sport nikada nećete shvatiti šta propuštate. Doživjećete neverovatnu slobodu, letjeti zajedno sa pticama, preletati prelepe predjele, putovati i steći prijatelje gdje god sletite.