Avion

Ljudski let avionom je postao naša svakodnevnica. U svakom trenutku se iznad Sjedinjenih Američkih država istovremeno ukršta oko 5.000 aviona. A godišnje taj broj iznosi oko 64 miliona komericalnih i privatnih letova.
Avion je mašina koja se održava u zraku.To je vazduhoplov čvrste konstrukcije a osnovni djelovi su mu krila i motor.     

   
Nastanak aviona
Avion su prvi napravili braća Vilbur i Orvil Raj Wright, oni su prvi uspijeli da uspešno polete avionom. Ova braća su do tada radila u raznim fabrikama za štampu, bicikla, motora i sličnih poslova, i na taj način stekli veoma bitno iskustvo. Od 1900. do 1903. godine oni sprovode razne eksperimente koji će rezultirati prvim njihovim letom. Ipak, dugo vremena nije bilo sigurno dali su oni ti koji su prvi izmislili avion, jer također su i mnogi drugi istraživali vazduhoplove. Ali, za sada se smatra da su oni ti koji su prvi uspjeli da naprave uspješan let avionom.
Masovno korisćenje aviona je počelo tek krajem Prvog svjetskog rata. A brojčana nadmoć kvalitetne avijacije se tek pogotovo odrazila na ishod drugog svjetskog rata, jer ko kontroliše nebo on će kontrolisati i bitku.
Kako se kontroliše avion
Pilot snagu motora kontroliše pomoću gasa, kada povuče smanjuje moc, a kada poveća povećava gas. Pilot kontrolise smjer aviona podizanjem jednog ili drugog krila sa kontrolne točke. Rep koji se nalazi na kraju aviona služi za određivanje visine aviona. Ako se oni spuste avion će ići dolje, ako se podignu avion ce ići pud gore. Kočnice se koriste kada avion sleće i kada se spremamo za zaustavljanje.
Kako se avion održava u zraku
Avionska krila su zakrivljena na vrhu, što čini da vazduh brže prolazi kroz vrh krila. Ispod krila je sporija na vrh krila je brža. Spori vazduh gura pud dolje, dok ga brži vazduh gura pud gore. Na ovaj način se avion penje u vazduh.
Ko sve pravi avione
Avione prave razne avio kompanije, one se danas trude da prodaju najviše svojih modela, najpoznatije su:
Boeing – najstarija fabrika aviona na svijetu, nalazi se trenutno u SAD-u
Airbus – avionska kompanija koja se nalazi u Europskoj uniji. Airbus posjeduje tehnologiju Fly-by-wire koja podrazumeva tzv interaktivni kokpit tj. računar preuzima dosta poslova od pilota a brojni hidraulični i mehanički sistemi su sada elektronski što. značajno olakšava pilotov posao.
Postoje i mnoge druge kompanije ali ove dvije su najpoznatije.

Danas se avioni mogu koristiti u vojne i civilne svrhe. U civilne svrhe oni mogu služiti za prijevoz robe ili prijevoz putnika. Dok za vojne svrhe mogu služiti za odbranu teritorije i za napad ili bombardovanje neke zemlje.