Kako leti jedrilica ?

Jedrilica je zrakoplov bez motora. Jedrilica se može napraviti od više materijala, najviše se proizvode od tkanine i drveta, kao i raznih drugih suvremenih predmeta.
Kako leti jedrilica?
Jedrilica nema motor, i mnoge ljude zanima kako uopće ona leti. Ono sto odmah u početku trebate znati jeste da je na pocetku, za uzletanje potrebno bilo kakvo sredstvo (npr avion i sl.) koje ce nas povući u visini gde ima termike. Pilot svojim sredsvom veže jedrilicu za sajlu i tako je odvede u zrak, kada jedrilica bude na odgovarajućoj visini, pilot sajlom odpusta jedrilicu i on skrece u svom pravcu a jedrilica samostalno leti.


Sta je termika?
Termika je topli zrak koji se zagrijava na zemlji uslijed djelovanja sunčevih zraka. A zbog zakona fizike ona ce ici pud gore. Na određenoj visini će se kondenzovati zrak i nastaće oblak. Zadržavanje u tom prostoru će omoguciti da jedrilica leti pud “gore”. I to se postiže kruženjem. I tako leti jedrilica. Na ovom principu leti jedrilica, to je veoma impresivna s obzirom da je prosječna jedrilica teška 200 – 300 kg i ako uz to dodate težinu jednog ili dva pilota, ili još činjenicu da se uz to može podizati brzinom od 1 do 5 metara u sekundi, onda i sami shvatite o kakvoj se sili radi.
Kada je nastala jedrilica:
Konstruisanjem i letenjem jedrilicama su se bavili mnogi zrakoplovci. Međutim, zbog nedovoljnog poznavanja principa letenja su morali prijeći isti put koji su uspešno prešli braća Wright i njihovi sledbenici. Vremenom su se jedrilice sve bolje kontruirale pa su i sami letovi bili sve bogatiji i duži. Najveći pravi svijetski let bio je 1910. godine kada je jedan od braće Wright postavio prvi svjetski rekord.
Jedrilice mogu služiti za obuku pilota, sportsko letenje, transport i naučna istraživanja.
Vrste jedrilica:
Postoje nekoliko vrsta jedrilica, prva i glavna podjela je ona po upotrebi jedrilica.
Sportske jedrilice:
Ova vrste služi za obuku novih jedriličara kao i za mnoga sportska natjecanja. Postoji više klasa ove vrste, a oni su: početnicki, trenažni i klasa visoke sposobnosti.
Transportne jedrilice:
Obično su ovakve jedrilice veoma velikih dimenzija i nosivosti.
Ostale podjele:
Po mjestu spuštanja su to kopnene ili hidrojedrilice.  Po broju sjedišta su to jednosjedi, dvojsjedi ili višesjedi. Po montaži motora mogu biti obične (bezmotorne) i motorne jedrilice.Letenje jedrilicom je verovatno najsličniji osjecaj ptičijeg leta, upravo zato što lete bez motora i koriste samo vremenske prilike za svoj let.