Kako je nastao padobran ?

Padobran je naprava koja je izmišljena da uspori padanje kroz atmosferu.Ova naprava se najčešće izrađuje od tkanine – i to obično svile ili najlona, oni služe kako bi usporili spuštanje tako što će u mnogome smanjiti pružanje otpora.Padobrani se najčešće koriste za ljude ili određeni teret. Padobran ima raznih namena, nacešće su to: rekreativno padobranstvo, padobranstvo kao sport ili pak dostava humanitarne pomoći ugroženim licima. Padobran može postojati u raznim bojama, oblicima ili veličinama.Najčešći oblik padobrana su takozvana “krila”, koja se smatraju za jedne od najboljih oblika padobrana jer upravo taj oblik sjajno usporava padanje kroz atmosferu.

 

 

Kako je nastao padobran:

Ne postoje točni dokazi o tome tko je izumio padobran. Ipak, predpostavlja se da je padobran prvo put nastao u doba renesanse. Prva skica padobrana se pojavljuje još u 1470. godinama u doba renesansne Italije, pokazuju čovjeka koji je labavo ovješen u okvir koji podsjeća na padobran i lebdi u vazduhu.Tek nešto kasnije, sofisticiraniji i sigurniji padobran je skicirao poznati slikar Leonardo Da Vinci, ta slika datira oko 1485. godine. Njegova skica padobrana je mnogo preciznija i umnogome podsjeća na današnje padobrane.Fausto Veranzio je 1959. godine dizajnirao padobran pod nazivom “leteći čovjek” ili “čovjek s andjelim blagoslovom”.Hrvatski izumitelj Fausto Veranzio (Faust Vrančić) (1551 – 1617) je počeo ispitivati Da Vinčijevu skicu padobrana. On je kvadratni okvir popunio sa parčem tkanine i tako je shvatio da to veoma dobro usporava pad sa velikih visina.Sada vec poznati prikaz padobrana koji je nazvan “leteci covjek” pokazuje čovjeka kako koristi padobran iz kule, vjerovatno Svetog Marka Campanile u Veneciji, tu sliku je objavio u negovoj knjizi o mehanici. Sada se široko vjeruje da je u 1617. godini Vrančić, koji je tada imao 65. godina i bio teško bolestan testira svoj dizajnirani padobran skakanjem blizu katedrale Sv. Martina u Bratislavi. Kasnije su se pojavile razne knjige o tome kako je nastao padobran ali većina njih uopšte ne spominje ovog hrvatskog izumitelja.     Također, prema mnogim navodima se spominje da su Kinezi ti koji su izmislili padobran.I to još davne 1100. Godine, ali se još uvijek nezna postoje li točni dokazi o tome dali je to prava istina.

Kako radi padobran:

Padobran radi na sistemu koji se zove “ otpor zraka”. Ako nebi postojao otpor zraka, onda ce gravitacija uzrokovati da se padne u istoj stopi bez obzira kakvi su predmeti koji padaju (npe. Pero ili stijena). Svaki predmet bez obzira na masu bi pogodio dno u isto vrijeme. No, otpor zraka i atmosfera čine da to ne bude tako.

To je ono sto zapravo omogucava da padobran radi onako kako radi. Ako osoba pada bez padobrana, ona će zapravo padati veoma jednostavno, medjutim padobran će usporiti njen pad i ona će se verovatno sigurno spustiti na zemlju. Ljudsko tijelo u slobodnom padanju pređe oko 50m u sekundi, a uz pomoć padobrana je to 6 do 8m u sekundi.