Vatromet

Što je vatromet?
Vatromet je vrsta pirotehnike koji se koristi najčece u zabavne svrhe. Vatromet je poseban po tome sto može biti raznih veličina i boja.
Gdje je vatromet nastao?
Vatromet je prvi put nastao u Kini. Prva mješavina za vatromet bila je od crnog praha. Vatromet je nastao za vrijeme Sung dinastije (960-1279). Tada su tamošnji kuhari otkrili da je mješavina od sumpora, salitra i ugljena vrlo zapaljiva i da će eksplodirati ako se drži u veoma malom prostoru.

Prva primjena ove tehnologije je izmišljena za zabavu. Kinezi su još uvijek lideri u proizvodnji vatrometa. Kada je recept za crni prah je usavršen, otkrili su da se on može koristiti kao sjajno gorivo za rakete , i oni su tada pravili ručno rezbarene drvene rakete u obliku zmaja , u šestom stoljeću .Te rakete su pucale na raketnih pogon strijele iz njihovih usta , a korišteni su i protiv mongolske osvajača 1279. Princip iz tih raketa i dalje se koristi u raketni pogon vatrometa i danas .Kasnije se umijeće izrade vatrometa proširilo i na zapad, i to prvi put u Arabiju u sedmom stoljeću. Tada su ih Arapi zvali “kineske strijele”.
Mongoli su zaslužni za uzimanje kineske rakete i baruta u Europu oko 1241. godine.

Prvi zapis o njihovoj primjeni u Europi spominje da se Vatromet prvi put počeo koristiti oko 1258. Godine.        
Do 19. stoljeća, vatrometu je nedostajala velika estetski bitna karakteristika: boja.  Pirotehničari su počeli koristiti kombinaciju kalijevog klorata i različitih metalnih soli da bi vatromet dobio razne boje. Od soli tih metala se mogu proizvesti različite boje : stroncij daje crvenu , bakar daje plavu , barij svijetlo zelena , a natrij žutu boju. Magnezij, aluminij, titan su tu ubaceni da daju sivo bijelu iskru ili bljesak.
Iako su Kinezi prvi izmislili vatromet  Europa ih je nadmašila u pirotehničkog razvoju u 14. stoljeću, u tom period je također i zanimljivo da je tada prvi put pištolj izmisljen. Kasnije je izmišljen i poseban vatromet koji se slavio samo onda kada se proslavljao mir posle teških ratova.Međutim, najveća ekspanzija Vatrometa se dogodila tijekom renesanse, tada su se dvije europske škole pojavile koje su se bavili pirotehnikom, jedna skola je bila u Italiji a druga u Nunbergu (Njemacka).
Talijanska škola se bavila najviše izgledom vatrometa a njemacka se bavila najviše sa znanstvenim napretkom Vatrometa.Obje škole su značajno uticale na razvoj pirotehnike.Do sredine 17. Stoljeća vatromet se veoma šesto koristio za zabave i veselja. Tek sredinom 19. stoljeća je vatromet postao popularan u SAD – u. Međutim, nije sve tako bajno, mnoga djeca su se često ozlijeđivala što je rezultiralo da su se u nekim drzavama SAD – a zabranile koriscenje pirotehnike u svrhu zabavljanja. Kod nas se najljepši vatrometi mogu vidjeti na zagrebačkom festivalu vatrometa kao i na nekim manifestacijama kao što je samoborski karneval. Ukoliko vam se sviđaju fotografije vatrometa možete ukrasiti monitor vašeg kompjutera  fotografijama vatrometa .Fotografije kao besplatni wallpaper potražite na linku.