Muzej čokolade u Kölnu

Njezino veličanstvo: Čokolada!

 U vrijeme kad su španjolski moreplovci tek počeli donositi plodove i biljke iz Novog svijeta, kakao su si mogli priuštiti samo bogati pripadnici društva.Danas, teško da postoji osoba koja ne uživa u mješavini kakaa i šećera, odnosno čokoladi.Uz dodatak manje ili više šećera nastaju razne čokoladne delicije i napitci.Čokolada je postala toliko bitna u našim životima da je zaslužila i svoj muzej.Jedan takav otvoren je 1993. u njemačkom gradu Kolnu.

Muzej je sagrađen u južnom dijelu kolnskog starog grada, na rajnskoj luci i jedan je od najpoznatijih i najposjećenijih kolnskih muzeja.Zanimljivo je da se muzej uzdržava vlastitim sredstvima, a tome doprinosi i muzejska trgovina najfinijim čokoladnim produktima, kojima je teško odoljeti nakon šetnje po brojnim «slatkim» sobama.

Razgled muzeja počinje kod drveta kakaa, botaničkog imena «Theobroma cacao», što znači jelo bogova.

Drvo se nalazi u «tropskoj kući» - stakleniku sa tropskom klimom, koji će dobro dočarati prvi susret španjolskih konkvistadora sa nepoznatim plodovima u novom, egzotičnom svijetu.

Švicarski proizvođač čokolade Lindt & Sprungli partner je muzeja od 2006. godine i ovdje se mogu vidjeti sve etape proizvodnje slastica.Na kraju prostorije sa postrojenjima nalazi se fontana.I to čak tri metra visoka čokoladna fontana sa litrama tekuće delicije.Ovdje se svatko može osladiti vaflom umočenim u finu čokoladu.

Dalje, ulazi se u starinsku tgovinu sa masivnim blagajnama i čokoladicama koje stoje na pultu u velikim staklenim posudama.

Kakao pakiran u jutene vreće dočarava kako je to bilo nekada, ali i omoti nekih starijih izdanja čokolada vraćaju stara sjećanja na okuse   iz djetinjstva.