Meteora manastiri u oblacima

Grčka Zemlja bogate povijesti, čudesnih mitova i legendi, prirodnih ljepota, razvedene obale, skriva još jedno čudo u svojoj unutrašnjosti.Pored grada Kalambakija u pokrajini Tesaliji, nalazi se Meteora, što bi u prijevodu značilo lebdeće stijene.Skupina je to grčkih pravoslavnih manastira, koji su sagrađeni na vrhovima vapnenačkih stijena koje strše u nebo.Kombinacija vjetra, vode i surove klime stvorila je divovske stpove od vapnenca.Neke od stijena, visoke su i do 500 metara.

 

 Iako se ne zna točno vrijeme nastajanja manastira, vjeruje se kako su već u 11. stoljeću monasi počeli živjeti u špiljama i nastambama u stijenama Meteore.Prodorom otomanske vojske u 14. st. monasi su se počeli sklanjati na teško dostupne stupove Meteore .Monah koji je utemeljio prvi manastir bio je Athanasios Koinovitis. On je na Meteoru došao 1334. godine sa svete gore Atosa, zajedno sa svojim duhovnim ocem i desetak drugih redovnika.Bio je to Metamorphosis, današnji Veliki Meteoron.Grčka legenda kaže se kako osnivač prvog manastira nije sam popeo na stijenu, već ga je tamo donio orao.Nakon njega, slijedećih nekoliko stoljeća, sagrađena su još 23 samostana, a do danas je u funkciji njih šest.To su manastiri; Veliki Meteoron (Megalou Meteorou ili Metamorphosis), Varlam (Agios Varlaam), Sveti Stjepan (Agios Stephanos), Sveto Trojstvo (Agia Triada), Sveti Nikola Anapausas (Agios Nikolaos Anapavsas) i Rousanou (Agios Rousanou, Arsanou).

 

Od njih šest, jedan je ženski.

Teška dostupnost vrhovima stijena bila je dodatni izazov monasima u njihovoj namjeri da se tu trajno nastane.

Za donošenje materijala za gradnju, koristili su ljestve od užadi, ili mreže koje su bile u službi kabina primitivnih dizala.

Neki od samostana izgledaju kao naljepljeni na stijenu, gotovo su dio nje.

Danas, do manastira vode brojne stepenice i mostići, a unutar zidina mogu se razgledati mjesta za molitvu, muzeji sa brojnim izlošcima, knigama, nošnjama, pa čak i originalnim zapisima Aleksandra velikog.

Od 11. st. ovo je mjesto snažan monaški centar, mjesto na kojem se jača duh, molitvom učvršćuje vjera, ali i mjesto divljenja ljudima koji su ga stvorili u teškim uvjetima.

Dakako, danas je to mjesto posječeno tisućama turista, i teže je osjetiti duhovnost kakva je ovdje nekad vladala.