Skopje grad na Vardaru

U dolini rijeke Vardar smjestilo se Skopje. Sa pola milijuna stanovnika, glavni je grad neovisne Makedonije. Tu titulu nosi od osamostaljenja države, 1991. godine.Nalazi se na važnoj poziciji na Balkanu, u blizini glavne prometnice koja iz Zapadne Europe, preko Beograda vodi do grčkog Soluna.

Grad se izdužuje 25 km uz Vardar, zaklonjen Skopskom gorom na sjeveru i Vodnom na jugu.Zbog takvog smještaja u kotlini, ljeti je u Skopju vruće i sparno, a zimi veliki problem stvara gusta magla.U vrijeme SRFJ, na granama jake kemijske, farmaceutske, tekstilne i tiskarske industrije, Skopje se počinje ubrzano razvijati. Taj brzi razvoj grada zaustavlja katastrofalni potres u ljeto 1963. godine, u kojem je smrtno stradalo preko tisuću stanovnika, a većina preživjelih ostala je bez svojih domova.

Život u Skopju brzo je normaliziran, zahvaljujući pomoći iz cijelog svijeta.Ipak, uređenje i rekonstrukcija još uvijek traje. U Skopju se stalno obnavljaju stare ili grade nove građevine.Tako, uz dotrajale stambene zgrade iz vremena socijalizma, niču nova, moderna zdanja.

Grad se nameće i svojim spomenicima, koji su redom, gigantskih proporcija i dominiraju pješačkim dijelom Skopja. Većina je izlivena u bronci, a stanovnici Skopja nisu baš oduševljeni ovakvim izdacima čelnika grada.

Najponosniji su na spomenik Aleksandru Velikom. Visok je 13 metara, a stoji na postolju od 10 metara. «Ratnik na konju» otkriven je 2011., na dan makedonske neovisnosti.

Vjerujemo kako se Skopje želi nametnuti kao turistička atrakcija, sa fontanama u rijeci Vardar ili novim mostom koji, sa brojnim kipovima, neodoljivo nalikuje na Karlov most u Pragu, a bogatstvom na «Pont Alexandre III» u Parizu.

Ovdje je i spomen kuća Majke Tereze, redovnice i dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Najpoznatija skopska znamenitost je Kameni most iz 6. st., koji spaja stari i novi dio grada.

Upravo je taj most najčešći motiv skopske razglednice, a ako se fotografira noću, treba «uloviti» i skopsku tvrđavu Kale, da bi prizor bio jedinstven.

Noćni život u gradu zaista je bogat. Postoji mnogo starih kavana u kojima se dobro i jeftino jede, te može čuti živa glazba sa repertoarom koji pokriva staru jugoslavensku scenu, ali i novu glazbu istog, balkanskog područja.

Brojni su i novi, moderno uređeni kafići i barovi, koji vrve veselim, mladim ljudima.

Javni prijevoz u Skopju slabija je karika, pošto nema tramvajskih linija, zato postoji 20-ak firmi sa taksi prijevozom, koji je prilično povoljan.

Iako je platežna moć u Makedoniji manja nego u drugim državama bivše Jugoslavije, makedonci i ostali narodi koji ovdje žive odlikuju se pozitivnim stajalištem. Ulice su pune ljudi, neki šeću, a brojni na različite načine zarađuju za kruh.

Svašta se prodaje, svašta se nudi.

Na skopskom izmjenjuju se zlatarne i čevabđinice, te radnje sa tradicionalnim ćilimima i drugim predmetima od bakra i bronce.

Skopje se gradi i razvija i najbolji dani se tek pred njim.