Thessaloniki grad koji nikada ne spava

 Drugi po veličini grad u Grčkoj, osnovan je oko 315. godine pr. Kr. na mjestu grada Terme.Osnovao ga je Kasander, kralj Makedonije i prozvao ga imenom svoje supruge, sestre Aleksandra Velikog.Grad se nalazio na rimskoj cesti kojom se odvijala trgovina između Europe i Azije.Zbog toga se grad, poznatiji kao Solun, počinje naglo razvijati.Brojne povijesne ličnosti rođene su upravo u Solunu i grad ih svojim spomenicima i utvrdama slavi i danas.

 

Aleksandar Veliki, Ćiril i Metod, samo su neki od njih.Požar koji ga je poharao 1917. godine, bez domova je ostavio 72 000 ljudi, što je bila četvrtina ukupnog tadašnjeg stanovništva grada Soluna.Kako nije postojao razvojni plan grada, središte grada bilo je zabranjeno obnavljati.Za izgled Soluna kakvog danas poznajemo, zaslužan je francuski arhitekt Ernest Hebrard.Njegov plan je bio minimalizirati istočnjački izgled grada i pretvoriti ga u moderan europski grad. I u tome je i uspio.Tokom II. svj. rata Solun zauzimaju nacisti i drže pod okupacijom do studenoga 1944.Isti, protjeruju brojno židovsko stanovništvo, a grad se teško oštećuje u Savezničkom bombardiranju.

Najveći razvoj bilježi se od 1950.-ih do 1980.-ih godina, ali i neplanska izgradnja, što za uzrok ima velike gužve u prometu, koje do danas nisu riješene.Ulice su pune automobila i motora, a mjesta za parkiranje često su improvizirana.

1978. grad pogađa jaki potres i uzrokuje štete na zgradama i povijesnim spomenicima.Solun se i iz ove nepogode brzo oporavlja i izgrađuje.Rani kršćanski i bizantski spomenici pod zaštitom su UNESCO-a.Grad krasi i činjenica da je jedan od najvažnijih sveučilišnih centara jugoistočne Europe i privremen je dom velikom broju studenata iz zemlje i svijeta.Mnogi od njih studiraju na najvećem grčkom sveučilištu-Aristotelovom.

Vizure Soluna su predivne, duga šetnica uz more, zalazak sunca, povijesni spomenici i kule.Ulice omeđene stablima naranči, prepune su ljudi. I do kasno u noć. Grci se vole zabavljati, i ne samo vikendom. Svake večeri restorani i kafići su puni.Čini se da ovaj grad živi 24 sata dnevno, a tome doprinosi umjerena klima i mediteranski temperament.