Rastoke

Mjesto na kojem se rijeka Slunjčica ulijeva u Koranu nalaze se Rastoke.Prije nego se dvije rijeke spoje, Slunjčica se rastače preko sedrenih stijena i stvara mnoštvo malih jezera i slapova. Najpoznatiji slapovi su Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Uvertira je to u nastavak vodenog čuda poznatog pod imenom Plitvička jezera.

 

Dugo nepoznate zbog prometne izoliranosti, Rastoke su otkriveni biser kontinentalne Hrvatske.Putovanje do mora starom cestom, uključuje stanicu na Rastokama.Ovdje, uz žubor vode, zelenilo i šaš, pravi je užitak probati pravu domaću hranu ili samo popiti kavu.

Rastoke su vodeničarsko mjesto u kojem se oduvijek mljelo žito.Putnici koji požele ostati duže u Rastokama, mogu iznajmiti sobe uređene u rustikalnom stilu i vidjeti kako se melje žito ili kako se ispiru vuneni predmeti i pere rublje na starinski način.Voda, njen zvuk i jednostavna ljepota koju stvara, oduvijek privlače čovijeka.

Odmara i zadivljuje, na mjestima je spora, lomi se u slapu, sjuri niz liticu, nestaje u šašu, smiruje, pa sve ispočetka.

Rastače se u bezbroj rukavaca i vijuga uz stare drvene kućice.

Prizori su divni, u proljeće kada se priroda zazeleni, a voda se oboja u smaragdnu boju, i zimi kada se prostre bijeli plašt na mlinice i staze, a jezera zalede.Cijelo mjesto povezano je drvenim puteljcima, kojima tokom cijele godine šeću turisti.

Uz vidre, koje obitavaju u vodi Slunjčice, rijeka obiluje i autohtonom pastrvom, koja se poslužuje u ugostiteljskim objektima u mjestu. Mjesto ima i suvenirnicu sa predmetima iz zanatskih radionica i tradicionalnim ručnim radovima žena sa sela.

U ponudi je i tkalački stan, na kojem se prezentiraju tradicijski običaji, te izrada poznatih šarenih tepiha.Sklad povijesne, graditeljske i etnografske baštine rezultirao je uvrštenjem Rastoka u Registar nepokretnih spomenika kulture pri Regionalnom zavodu za zaštitu pomenika kulture u Zagrebu, 1969. godine.

Turistička ponuda Rastoka stalno se povećava i mjesto privlači sve više gostiju koji se duže zadržavaju u unutrašnjosti. U blizini se nalaze i biciklističke rute, a brzo se stiže i do 30-ak kilometara udaljenih Plitvičkih jezera.