Fontana di Trevi u Rimu

U srcu Rima, na križanju uskih uličica Via del Tritone, nalazi se jedna od najpoznatijih fontana na svijetu, Fontana di Trevi. Iako ih je Rim prepun i svaka ima svoje čari, barokna Fontana di Trevi svojom veličinom i raskošnim kipovima, ostavlja bez daha.

 

Naručena je od strane pape Klementa XII. u 18. st., iako kao fontana postoji na tom mjestu još od 15. st.U središnjem dijelu fontane skulptura je Neptuna, koji upravlja kočijom sa dva morska konja. Skulptura desno od Neptuna predstavlja zdravlje, a skulptura sa lijeve predstavlja obilje.Voda u fontani simbolizira more, nad kojom je nadvijen Neptun – vladar mora.Za dopremu vode u ovu fontanu, ali i brojne druge u Rimu, zaslužan je akvadukt Aqua virgo.U bilo koje doba dana i većim dijelom noći (posebice u ljetnim mjesecima), Fontana di Trevi prepuna je turista, a žamor se čuje kako se približava fontani.

Putnici iz cijelog svijeta ovdje bacaju novčiće preko ramena za ispunjenje svojih želja, ali i kao zalog za ponovni dolazak u Vječni grad.Bilježi se dnevni ulov od oko tri tisuće Eura u kovanicama iz fontane, a novac se koristi za održavanje iste.Fontana di Trevi česta je kulisa raznih talijanskih editorijala i filmova.Svijetu je predstavljena u filmu «La Dolce Vita», u kojem zanosna švedska ljepotica Anita Ekberg bez problema uskače u fontanu, iako se snimanje odvijalo u zimskim mjesecima.Pridružuje joj se i Marcello Mastroianni, koji je ohrabrenje pronašao u par čašica votke.