Eiffelov toranj

Kada nam netko spomene Pariz, prva stvar na koju pomislimo upravo je Eiffelov toranj.Ovaj željezni toranj sa svojih 300 metara, najviša je građevina u Parizu i krasi gotovo svaku razglednicu grada svjetla.Velebna željezna konstrukcija građena je nekoliko godina i javnosti predstavljena 31. ožujka 1889. godine. Imala je ulogu ulaznog svoda za Svjetsku izložbu , koja je obilježavala sto godina od Francuske revolucije.Kao otvorena konstrukcija, toranj je imao visoki rizik od nesreće za radnike, ali zabilježena je samo jedna smrt tokom gradnje.

 Kad je sagrađen, toranj nije bio dobro prihvaćen od strane francuza i predviđeno je njegovo rušenje nakon 20 godina, ali pošto se kasnije pokazao korisnim za komunikacijske potrebe, ostao je nedirnut.Glavni osporavatelj njegove estetske forme bio je novelist Guy de Maupassant, koji je bio redovit posjetitelj restorana na tornju, jer je to bilo jedino mjesto u Parizu sa kojeg ga neće vidjeti.

Sa vremenom, francuzi su se navikli na ovu željeznu instalaciju, do tada neviđenu u svijetu i danas je to jedna od najupečatljivijih umjetničkih instalacija svih vremena.Do vrha vodi 1665 stepenica, od kojih je samo manji dio na raspolaganju posjetiteljima. Sa druge platforme do vrha stiže se dizalom.

Pogled sa samog vrha na široke pariške bulevare ostavlja bez daha. Daleko ispod prikazuju se ostale znamenitosti ovog divnog grada: Arc de Triomph (Slavoluk pobjede), rijeka Seine, crkva Notre Dame de Paris, a u daljini bulonjska šuma.

Zaista dominira gradom i može se vidjeti iz velikih udaljenosti.Hodajući prema njemu dobiva se dobar dojam njegove veličine i nakako ulijeva strahopoštovanje.Lijep je na dnevnom svjetlu, ali također i noću, kada se upale svjetla na tornju.U noćnim vizurama tornja i Pariza najljepše je uživati vozeći se brodom po Seini.