Lubenice otok Cres

 Na sjevernoj strani otoka Cresa, na klisuri visokoj 378 metara, nalazi se malo mjestašce Lubence.Povijest Lubenica stara je preko četiri tisuće godina i zabilježena je stalna naseljenost od nastanka do danas.Iako, danas u Lubenicama ima svega nekoliko starijih mještana, koji tamo žive tokom cijele godine.

 

Od odvajanja sa glavne otočke ceste do Lubenica vodi uska, vijugava cesta, na kojoj nije neobično sresti pokoju ovcu, najrašireniju otočku životinju.

Kad se stigne u Lubenice, mjesto svojom mirnoćom i tišinom osvaja svakoga, a šetnja kroz mjesto je kratka i završava na vidikovcu sa kojega pogled puca na jednu od najljepših plaža u svijetu, plažu Sveti Ivan.

U samom mjestu nalazi se škola, koja zbog nedostatka mlađeg stanovništva, više nije u funkciji, konoba Hibernicia sa finom otočkom hranom i galerija sa brojnim knjigama o otoku i domaćim suvenirima.

Hibernitia je i staro ime Lubenica, a znači «hladano naselje», najvjerojatnije zbog hladnog vjetra, koji je čest u ovom naselju na klisuri.

Postoji i legenda o imenu naselja, a za to je zaslužna djevojka imenom Ljubica, koja je na brdo došla iz ljubavi prema momku, koji je tu živio.

Njoj u čast, mjesto je dobilo ime «Ljubenice», a u vrijeme talijanske vlasti, pojednostavljeno je u «Lubenice», zbog lakšeg izgovaranja.

Do plaže Sveti Ivan vodi strmi put i silazak traje 40-ak minuta, dok je za uspon potrebno i više od sat vremena.

Oni koji se odluče za silazak, trebaju se dobro opremiti sa vodom i hranom, jer na plaži nema nikakvih sadržaja, ni objekata.

Oni koji mogu, na plažu dolaze brodicama i uživaju u bistrom moru, a često im društvo prave divokoze ili pokoji jarac, koji ovdje obitavaju.

Pogled sa broda prema klisuri sa srednjovjekovnom utvrdom također je nezaboravan.

Mjesto Lubenice zimi je samotno i nije rijetkost ni da stare krovove prekrije snijeg.

Ljeti, dolaskom brojnih turista, mjesto oživi, a tome doprinose i brojne kulturne manifestacije, poput duhovnih koncerata i «Lubeničkih večeri», na kojima sudjeluju domaći i strani pjesnici i pisci.