Pomrčina mjeseca

Pomrčina mjeseca u većini slučajeva će proci potpuno neopaženo jer se i slabije vidi i to nije tako spektakularan događaj kao pomrčina sunca. A ona će nastati onda kada mjesec udje u zemljinu sjenu.
Pomrčina je za svakoga specijalan događaj upravo zbog toga sto pruža predivan pogled na nebu koji  se ne zaboravlja. Pomrčina mjeseca takodjer ima I astrološko znacenje, npr. Neki astrolozi vjeruju da će mnogi astrološki znaci na taj dan osjetiti promjene I drugacije se ponašati.Za vrijeme ove pomrčine Sunce, Zemlja i Mjesec su točno u jednakoj ravnini, tako da do Mjeseca ne dopire direktna Sunčeva svjetlost jer je on u Zemljinoj sjeni.

To se dešava kada su Sunce, Zemlja i Mjesec postavljeni tako da su na jednoj pravoj, pri čemu je Zemlja u sredini. Kao posledicu toga imamo činjenicu da je prilikom pomračenja Mjeseca, Mjesec uvijek pun.
Za razliku od pomračenja Sunca, pomračenje Mjeseca može trajati čak i do nekoliko sati i vidljivo je sa Zemljine hemisfere na kojoj je tada pala noć, dok se pomračenje Sunca vidi samo iz jednog uskog pojasa na našoj planeti Zemlji.
Svake godine smo svijedoci brojnih pomračenja bilo da je su u pitanju sunce ili mjesec. Ponekad se za vrijeme pomrčine Mjeseca može dogoditi da istodobno nad horizontom vidimo Mjesec i Sunce.
Za razliku od Sunčevih pomrčina koje se vide samo iz odredjenog dijela Zemlje, Mjesečeve pomrcine su veoma cesto su pojava u kojoj svi ljudi mogu uživati, pod uslovom: ako je vedro, mogu je vidjeti svi koji se nalaze na noćnoj strani planete Zemlje. Mjesečeve pomrčine mogu biti potpune ili djelomične, a to najviše ovisi upravo o tome hoće li cijeli Mjesec zaći u sjenu ili ne. Međutim, do pomrčine ne dolazi za svakog uštapa, jer je Mjesečeva staza nagnuta prema ravnini ekliptike za pet stupnjeva.
Vrste pomrčina:
Potpuna pomrčina
Faza potpune pomrčine može trajati čak I do cijelih dva sata, a javlja se prosječno jednom ili dva puta na godinu. Zbog loma Sunčeve svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, Mjesec za vrijeme potpune pomrčine poprima pomalo crvenkastu boju; ovisno o atmosferskim uvjetima i koliko je Mjesec blizu sredine sjene, boja može biti svijetlo do veoma tamno crvena.
To je pomrćina kada mjesec cijeli uđe u zemljinu sjenu.
Djelomična pomrčina
To je pomrčina kada samo jedan dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu.
Pomrcina u polusjeni
To je pomrčina kada  Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu.

Pomrčine Mjeseca traju mnogo duže vremena nego što traju sunčeve pomrčine, a to je upravo zato jer je zemljina sjena mnogo veća nego sto je to mjesečeva sjena.