Pješčane plaže

More, predivno mjesto za odmor, odlično za trening, toliko egzotično a opet, i dalje veoma tajnovito.      Svi mi volimo da se kupamo i brčkamo na moru, ali ipak možda postoji još nešto bolje od mora – plaže.
Plaže – nešto što svako od nas voli. Plaža je mjesto gdje se presjecaju more i kopno. Kao takva, plaža je idealna za sve one koji vole zabavu, odmor i uživanje.


Postoje dvije vrste obala. Prva vrsta je “visoka” obala. Ova obala je veoma stjenovita, njene stijene zadiru duboko u more ili ako more prodire u duboke usjeke koje nazivamo fjordovima. Najviše fjordova ima u Skandinaviji. Druga obala, zove se “niska” obala. Ova obala je najčesće pjeskovita ili šljunkovita i nastala je sporim i postupnim gomilanjem nanosa.
Svakako da su najpopularnije pješcane plaže, ove plaze nam omogućuju da hodamo bosi po njoj bez ikakvih smetnji i sa velikim uživanjem, i upravo zato su i toliko popularne i dobre.
Pješčane plaže
Svi mi volimo odmor. Većina ljudi najviše voli da se odmara uz more i predivnu plažu. Međutim, kada je ta plaža pješčana, e onda je to pravo uživanje. Taj predivan osjećaj kada hodate bosi po pješčanoj plaži je veoma prijatan.
Međutim, kako nastaju pješčane plaže?
Pješčane plaže najviše nastaju na taj način što talasi iz mora udaraju o stijene, i tako udaraju i vremenom će se stijene malo po malo početi urušavati i padati o vodu i vremenom se sve više usitnjavaju.                 Taj pijesak će morske struje kada ga potpuno usitne da nanese na obalu, i kada nastane dvooljno peska, onda će nastati pješčana plaža.