Što je Valentivo i zašto ga slavimo ?

 

Približava nam se sredina veljače i samim tim naravno Valentinovo. Dan kada se svi zaljubljeni vole još više, dan kada se širi ljubav u čitavom svijetu, najsretniji dan za sve parove. Ipak, što je to točno Valentinovo, zašto ga obilježavamo i kako je ono nastalo? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja ćete dobiti u ovom članku.

Vratimo se u treće stoljeće naše ere. U to doba Sveti Valentin je bio prvi biskup u Terni, centralnom dijelu Italije. U svojoj 63. godini života mučki je ubijen i pokopan. Mnogo godina poslije toga, točnije u 17. stoljeću sazidana je katedrala u kojoj se i danas čuva tijelo Svetog Valentina.

Priča interesantna na prvi pogled, kao i mnoge druge, no sada slijedi onaj dio koji većinu najviše i zanima, a to je zašto baš „dan zaljubljenih“. Sam praznik je nastao kao odgovor na paganski praznik koji se slavi nešto poslije Valentinova, a slične je tematike. Moramo znati da su ovo godine kada Kršćanstvo nije bilo u potpunosti prihvaćeno ni u Europi, ni u svijetu, pa su se sami Kršćani našli u situaciji gdje se moraju boriti za svoju religiju, a na kraju krajeva,  zbog takvih stvari je i ubijen svetac po kojem slavimo Valentinovo.

Sama priča koja se vezuje za proglašenje 14.veljače danom zaljubljenih je krajnje interesantna. Tu se, naime, radi o jednom mladom paru koji su sačinjavali mlada djevojka i rimski legionar. Kako smo već rekli da Kršćanstvo nije bilo toliko prošireno, rimski legionar nije prihvatio religiju kao takvu, no kada je upoznao prelijepu djevojku okrenuo se Bogu. Par se vjerio, ali su se, tijekom priprema za brak, oboje smrtno razboljeli. Svetac ih je na samrtnoj postelji blagoslovio dok su zagrljeni umirali zajedno.

 

Poslije ove krajnje emotivne i prelijepe priče mislim da je svima jasno zašto je baš 14.veljače postao dan zaljubljenih. Pričajmo malo o širenju praznika kao takvog kroz religiju, ali i kulturu tijekom mnogo godina. Naime, priča se jako brzo proširila Europom, ali najveći odjek je imala u Engleskoj. Praznik se vrlo brzo proširio, brže čak i od priče pa i ne čudi što ga mnogo ljudi, religioznih ili ne, proslavlja.

Ovo je sve zbog toga što se u moderno doba Valentinovo predstavlja kao univerzalni praznik, kao dan ljubavi i sreće, bez granica koje religija može predstaviti. Ova izjava se vjerojatno ne bi svidjela religioznim ljudima, ali činjenica jeste da se ljubav u današnje doba najbolje širi kroz javnost, medije i naravno preko ljudi. Tako je došlo do sveopće komercijalizacije Valentinova, zbog zarade i profita, ali opet na kraju krajeva imamo praznik koji širi ljubav, pa nam ovo toliko i ne smeta i ne bode oči.

 

Bilo da ste zaljubljeni ili se tek trebate zaljubiti, Valentinovo je praznik koji svi slavimo s voljenom osobom. Širite ljubav svih 365 dana u godini, ne samo na ovaj praznik, ali ipak 14.veljače obilježite ga dostojno i časno, baš onako kako i širite ljubav!