Hrelić

Jedno od kultnih mjesta u gradu Zagrebu, već 30-ak godina omiljeno je nedjeljno izletište tisuća ljudi.Tokom '60.-ih godina, zbog uređenja Heinzelove ulice, sajam se seli u selo Hrelić i obilježen je kao sajam stoke, a 1979. stapa se sa već formiranim sajmom automobila na sadašnju lokaciju-Jakuševac.

 Što god se nađe u kući, a nismo spremni baciti-donosi se na Hrelić.Nerijetko se komode, stolci ili ormari, koje je zub vremena dobrano načeo, spase od uništenja.Tu se ne dolazi samo kupovati i prodavati. Tu se dolazi po običaju, navici, proći, razgledati, popričati...biti.

Pješke po savskom nasipu od Zapruđa najbolja je varijanta. Prodavači dolaze rano, oko 4 sata ujutro, kako bi zauzeli dobra mjesta. I na nasipu ih je puno.Za one koji traže/kupuju, najbolje je da dođu do 9 sati ujutro. Oko podne, ljudi se počinju razilaziti.

Na Hrelić se dolazi obučen «za po doma», jer stvari koje se prodaju nisu savršeno posložene i obično su na podu, pa treba dobro kopati. I dobro je ponijeti vlažne maramice za ruke.

Sajam je organiziran u pravilnim redovima, pa je najbolje ići redovima gore-dolje i pomno gledati na obje strane. Ovdje se zaista nudi svašta, ali i kupci su raznoliki.Stare knjige, narančasti lusteri iz '70.-ih, gumbi, dijelovi za aute, šivače mašine, cipele, odjeća...Na jedom prodajnom mjestu, uz hrpice vijaka i čavala, stajala je i staklenka Nutelle.

Nađe se tu i vrijednih umjetnina, djela starih majstora, ali i mnogo «stare krame».Sve to i puno više, dostupno je po povoljnim cijenama nedjeljom i srijedom na Hreliću.Za sve kupnje vrijedi pravilo cjenkanja, to je dio kupovine na sajmu. Najbolje je ponjeti sitan novac i ne oduševljavati se viđenim, tako se postiže dobra cijena.

Neki ovdje kupuju repro materijal za svoje projekte, neki traže Vintage odjeću, koju će ukomponirati u svoj stil, neki stare knjige za upotpuniti svoju zbirku. I svi dođu na svoje, kupci i prodavatelji.Tu je sve po dogovoru, svugdje se čuje: «tri za deset» ili «sve po 5 kuna» i osjeća se živost, glasna interakcija između onih koji traže i onih koji nude.Šetnja iscrpljuje, posebno ako je lijep dan, jer onda je i gužva. Žeđ je moguće utažiti u nekoj od par pečenjara sa finim ćevapima.