Smeđi medvjed

Smeđi medvjed (Ursus arctos) nastanjuje Euroaziju i Sjevernu Ameriku, dok je u zapadnoj Europi gotovo istrijebljen.
Riječ je o rijetkoj i zaštićenoj vrsti, životinji koja može narasti od 1.2 do 2 metra visine u ramenima, dok u uspravnom položaju može doseći i do 4 metra.
Težina im varira od 150 do 1100 kilograma kod mužjaka i 100 do 450 kilograma kod ženki. Smeđi medvjed jako je kopneni mesožder čije kandže mogu doseći dužinu 12 centimetara, a kojima rastrga žrtve.
Svoj teritorij čuvaju, a ovisno gdje se nalaze imaju i prehranu različitu. Mogu preživjeti hraneći se samo biljnom hranom, primjerice bobicama, žirom, kestenima ili voćem, no ipak im je riba posebna poslastica. Jede kukce i razne sisavce, srndaće, jelene, losove i sobove.

Smeđi medvjed Kuterevo

Mrki medvjed zna ponekad biti i agresivan prema ljudima osobito u sjevernoameričkim područjima. Izbjegavaju ljude, no posebno su opasni za vrijeme odgajanja mladih.
Gusto krzno zimi može biti debelo i do 10 centimetara, a boja ovisi o tome gdje živi. Može biti potpuno bijel, sivkast ili skoro crni.
U zatočeništvu može doživjeti do 50 godina, a u prirodi do 30. Unatoč svojoj masi, može brzo trčati, pa dostiže brzine do 50 km/h. U leglu ima 2 do 4 mladih koje agresivno brani.