Poljski vrabac

 

Poljski vrabac (Passer montanus) živi na gotovo cijelom području Europe, te u Sibiru. U Australiju i SAD donijeli su ih doseljenici.
Ove ptice mogu doseći 14 centimetara dužine, te biti teški oko 25 grama. Raspon krila im je oko 20 centimetara. Mužjaci i ženke imaju istu boju perja, smeđu glavu i crne pruge na gornjem dijelu tijela.
Često se mogu pronaći u ruralnim područjima, ali i u gradskim parkovima. Gnijezdi se u kolonijama dvaput godišnje od travnja do srpnja. Svoje gnijezdo gradi od trave, pamuka i slame, a mladi ptići se izlegnu za 12 dana.
Tipični životni vijek im je oko dvije godine, a hrani se pretežno sjemenjem i zrnjem. Mogu jesti i beskralježnjake, posebno tijekom sezone parenja kada se mladi hrane uglavnom životinjskim mesom, primjerice kukcima i paucima.
Važni su u poljoprovredi jer jedu štetne kukce, no u nekim dijelovima svijeta na poljskog vrabca gledaju kao na štetočinu jer ponekad oštećuje žitarice i voćke.