Crvenokljuni labud

Crvenokljuni labud (Cygnus olor) živi najviše u srednjoj Europi, a prema istoku se rasprostire sve do Mongolije. U 16. i 17. stoljeću ove ptice donešene su u mnoge europske države, a iako su se prije mogle vidjeti samo u zatočeništvu, danas su poznate kao ptice koje žive u prirodi.

Hrane se u vodi gdje pomoću dugačkih vratova pasu raslinje s tla. U duboku vodu labudovi zarone gotovo okomito, a na taj način mogu dosegnuti dubinu od jednog metra.Glavu od vodom drže i do 10 sekundi, a za to vrijeme neprekidno jedu.
Dužine su do 150 centimetara s rasponom krila od 200 centimetara. Mužjak ima masu do 20, a ženka do 10 kilograma. Spolnu zrelost dosežu s 2 do 3 godine.
Labudovi cijeli život ostaju u paru, no ako jedan ugine, drugi pronađe novog. Maksimalno mogu živjeti do 50 godina, no mali broj je onih koji žive duže od 7 godina u prirodi.
Jednom kad obilježe svoj teritorij, brane ga vrlo agresivno. Na onog tko uđe na teritorij labud promijeni držanje: podigne krila, spusti glavu i kreće prema pridošlici.
Labudovi nemaju problema s životom u blizini čovjeka, a zbog svoje ljepote su i vrlo omiljene i rado viđene ptice.