Divlja patka

Divlja patka (Anas platyrhynchos) najveća je u obitelji pataka, te pripada najbrojnijoj vrsti ptica. Rasprostranjene su na cijeloj sjevernoj hemisferi - od Sjeverne Amerike , Europe do Azije. Zime provode u južnim dijelovima svog područja rasprostranjenosti.

Dužine su do 65 centimetara, a raspon krila im je 80 do 100 centimetara. S godinu dana spolno su zrele, a vrijeme gniježđenja je od ožujka do srpnja. U gnijezdo snesu 9 do 13 jaja sivozelene boje na kojima sjedi 28 dana. Za to vrijeme mužjak je štit i brani, no uskoro s ostalim mužjacima odlazi u potragu za hranom.


Hrane se dijelovima biljaka, sjemenkama, mladicama, kukcima i mekušcima, a najstarija poznata patka doživjela je 29 godina.


Samo ženke kvaču, dok se mužjaci glasaju prigušenim 'reb,reb' i zvižduću. Većina pataka je plašljiva, no spremne su i na to da se gnijezde u blizini čovjeka. Divlje patke mogu živjeti jednako dobro i na umjetnim jezerima, te na prirodnim vodenim površinama.