Pelikani

Pelikani (Pelecanidae) su velike ptice koje žive diljem svijeta, na svim kontinentima, osim na Antarktiku.
Prepoznatljive su po velikom kljunu i vreći ispod njega. Mužjaci su veći od ženki i imaju duži kljun. Najmanja vrsta među pelikanima je smeđi pelikan koji imaju 2.7 kilograma, a dugi su oko 1 metar s rasponom krila od 1.80 metara. Najveća vrsta je Dalmatinski pelikan koji može biti dug do 1.8 metara, težak 15 kilograma i imati raspon krila od gotovo 3 metra.

Hrane se ribama, no mogu jesti i razne beskralježnjake, malene ptice i ljuskare. Uz pomoć kljuna i vreće love ribu, a kada je ulove, prvo moraju izbaciti svu vodu iz kljuna, što traje 1 minutu.Gnijezde se i na tlu i na drveću, ovisno o vrsti. Ženka pravi gnijezdo od materijala koji je donio mužjak, te potom nese do 2 jaja.

Mladi ptići su nakon 12 tjedana već odrasli i spremni za samostalan život, iako još neko vrijeme ostaju s roditeljima.
Imaju kratak rep s 20 do 25 pera, a luče i tekućinu kojom podmazuju perje kako bi ono bilo vodootporno. Dobri su plivači zahvaljujući snažnim i kratkim nogama te prstima povezanim plivaćom kožicom.