Lav kralj životinja

 

Lav (Panthera leo) poznat je i kao kralj životinja. Živi u čoporima u Africi i u nekim područjima Azije, a prepoznatljiv je po svojoj raskošnoj grivi.Dužina tijela mu doseže od 160 do 180 centimetara, a visok je od 100 do 120 centimetara. Težina mu iznosi oko 200 kilograma.

Lavovi imaju žuto krzno te gustu grivu. Na vrhu repa nalazi se čuperak u kojem se nalazi zakržljali kralježak.
Čopor lavova može brojiti i do 30 pripadnika. Teritorij zauzima površinu od 20 do 400 kilometara kvadratnih. Ako netko izvan čopora naiđe, slijedi nemilosrdna borba s predvodnikom koja često rezultira smrću jednog lava.
Kada je vrijeme parenja, mužjak lava uz pomoć posebnog organa, koji se naziva Jakobsonov organ, otkriva je li neka ženska spremna za parenje. Ako ženka pristane na parenje, oni to rade svakih 20 minuta po 30 sekundi. Nakon 4 mjeseca skotnosti na svijet dolaze do 4 mladunca teška oko 1 kilogram i velika 50 centimetara.
Lavovi se hrane antilopama, zebrama, bivolima i gazelama, a najčešće love u mraku i uz međusobnu suradnju. Mužjaci rijeko sudjeluju u lovu, no prvi jedu ubijenu životinju, ovisno o hijerarhiji u čoporu.