Crvenrepka

Obična Crvenrepka (Phoenicurus phoenicurus) je jedna od najpoznatijih ptica selica, dužine je od 12 do 14 centimetara, no teška je svega 10 do 23 grama. Ima crveni rep po kojem je i dobila naziv crvenrepka.
Mužjak ima sivkastu glavu i gornje dijelove, a čelo je bijele boje.

Tijelo je narančastocrvene boje, dok je ženka većinom smeđa. Voli breze i hrastove šume, pogotovo stara stabla u kojima lako može napraviti gnijezdo. Može se pronaći i u gradovima, u parkovima i zelenim površinama, a pjeva lijepu melodiju.
Ljeti živi u Europi, zapadnoj Aziji, sjeverozapadnoj Africi i Maroku, do zimi seli u središnju Afriku i Arabiju, južno od Sahare sve od Senegala do Jemena.
Tijekom svibnja leže 5 do 7 plavih jaja, a inkubacija traje 13 do 14 dana. Hrani se raznim kukcima i glistama, a prirodni neprijatelji su joj šumska sova i čavka. Ponašanje i navike slične su kao i kod crvendaća.