Kako je nastao mobitel ?

 

Mobiteli u današnje vrijeme igraju veliku društvenu, poslovnu i ekonomsku ulogu u našim životima. Priznali mi to sami sebi i drugima ili ne, bez mobitela većina ne može i to je činjenica. Naravno, postoje i ekstremni slučajevi ljudi koji su toliko naviknuti na mobitele, da je to preraslo u opsesiju i bolest, ali to nije naša današnja tema. Svakako da mobiteli imaju neke negativne strane, ali da nema onih pozitivnih vjerojatno ne bi bilo korišteni danas koliko jesu.

Poređenja radi u posljednjih 25 godina broj korisnika mobitela je porastao za deset puta. Tada je mobitel imalo i koristilo nešto više od 300.000 ljudi. Danas ta brojka prelazi 3 milijarde, što znači da skoro svaki drugi čovjek na našoj planeti ima mobilni telefon. No, danas ćemo se vratiti još dalje u prošlost i saznati što je prethodilo ovolikoj poplavi mobilnih uređaja kakvu imamo danas.

Opširnije:Kako je nastao mobitel ?

Kako su nastale sms poruke ?

Danas gotovo da ne postoji moderna mlađa ili starija osoba koja ne posjeduje mobilni telefon. U većini slučajeva su to Android, nešto manje IOS uređaji. Bilo kako bilo, koji god telefon i sistem na njemu bio korišten, kod većine je u pitanju pametni telefon. Pametni telefoni imaju i razne mogućnosti i između ostaloga omogućavaju nam da putem interneta komuniciramo s kim hoćemo i kad god to hoćemo, ali potpuno BESPLATNO.

Ova činjenica je nešto što je potisnula sms poruke sa scene, no da li su sms poruke zapravo izumrle i hoće će se opet nekada moći povratiti? Ako vas zanima to, kao i sam postanak sms poruka obavezno pročitajte ovaj tekst do kraja i saznajte ove zanimljive informacije!

Opširnije:Kako su nastale sms poruke ?

Što je pasivna kuća ?

 

Pasivna kuća  je standard energetske efikasnosti u stambenim prostorima ili kućama.Naziv dolazi iz njemačkog jezika(Passivhaus).  Prednost pasivne kuće odnosno  standarda izolacije i cijelog koncepta rezultira u potrebi za malom količinom energije prilikom grijanja ili hlađenja. Može se primjeniti i na ostale objekte; nekoliko poslovnih zgrada, škola, vrtića i supermarketa je također sagrađeno prema njemu. Pasivna konstrukcija nije dodatak arhitektonskom projektu, nego konstrukcijski proces koji je integriran zajedno s arhitektonskim. Najlakše se koristi kod novogradnje ,ali je moguće koristiti koncept pasivne kuće i kod obnavljanja starih objekata.

Opširnije:Što je pasivna kuća ?

Što je webshop i kako radi ?

 

Početak internet trgovine počinje pojavom prvih web shopova početkom 90-ih godina.Prednost kupovine na internetu je mogućnost kupovanja proizvoda  u realnom vremenu, bez obzira na radno vrijeme trgovine ili doba dana ili noći. Web shop ili internet trgovina je katalog ili lista proizvoda, koju kupac dodaje u e-košaricu, nakon čega slijedi izračun eventualne poštarine ukoliko nije besplatna ili u cjeni proizvoda. Na kraju procesa dolazi proces naplate na e-blagajni korištenjem kartica,paypala ili internet bankarstva. Prednost plačanja karticama ili paypalom je brzina transakcije.

Opširnije:Što je webshop i kako radi ?

Paraglajding jedrenje padobranom

Paraglajding (ili jedrenje padobranom) je jedan od vazduhoplovnih sportova. To je takmičarski i rekreativni sport. A također spada u ekstremne sportove. Jedrenje padobranom (paraglajderom) je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari san o letenju.
Ovaj sport se intezivno razvija i širi u poslednjih petnaest godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu i outdoor aktivnostima. Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva ogromna finansijska sredstva i vreme što je u današnje vreme nešto što se i najmanje ima. U ovom sportu ne postoje komplikovane procedure, zakoni, duge i naporne obuke i sve ono što ubija zadovoljstvo, spontanost i slobodu letenja.Sve što vam je potrebno jeste dobra volja i malo slobodnog vremena a ono što dobijate je mogućnost velikih avantura, putovanja, izazov i pogled na neverovatne lepote predela iznad kojih letite.

Opširnije:Paraglajding jedrenje padobranom