Verona grad ljubavi

Stotinjak kilometara zapadno od Venecije, na rijeci Adige, nalazi se glavni grad regije Veneto - Verona. U blizini je i jezero glacijalnog porijekla Lago di Garda, za one koji nakon Verone kreću prema Milanu.

Grad krasi velik broj kulturno-povijesnih spomenika iz rimskog razdoblja. Na fotografijama slikanima iz zraka vidi se kako je središnji dio grada sjecište glavnih ulica nekadašnjeg rimskog vojnog kampa, Cardo i Decumanus. U Veroni se nalazi i treći po veličini amfiteatar na svijetu, iza rimskog Koloseja i amfiteatra u CapuaCapui. Amfiteatar je očuvan i u njemu su često organizirane predstave i koncerti, a za toplih ljetnih noći i opera pod zvijezdama sa najpoznatijim svjetskim tenorima. Izvođači ne koriste mikrofone, što govori o savršenoj akustici i gradnji arene.

Augustovo kazalište iz 1. st. Pr. Kr. još je jedan spomenik koji očarava posjetitelje, svojim izgledom, ali i pričom. Kako su stoljeća prolazila, tako je napušteno kazalište propadalo, a kamen se koristio za izgradnju novih kuća. Sve do 18. st. kada je jedan bogati veronežanin kupio sve kuće izgrađene na mjestu kazališta, srušio ih i tako sačuvao ostatke ovog spomenika. U blizini se nalazi i impozantan rimski most (Ponte di Pietra). Grad je velikim dijelom uništen u snažnom potresu 1117. g., no uglavnom je obnovljen, osim još nekih ruševina koje sjećaju na taj događaj. Bogata i značajna povijest Verone vidljiva je na svakom koraku ovog živopisnog grada. Krase je i brojne srednjevjekovne crkve, a najljepša i najposjećenija od njih je San Zeno Maggiore iz 5. st., koja je ukrašena predivnim freskama iz 12. st. Pored svega navedenog za posjetiti u Veroni, najčešća meta turista je ipak slavni balkon i dvorište na kojem se odigravala možda i najpoznatija ljubavna priča u povijesti. Mjesto je jednostavno za pronaći, dovoljno je utonuti u rijeku ljudi, koja se kreće u tom smjeru.

Također i žamor na svim svjetskim jezicima postaje sve glasniji. Očaran ljepotom Verone, Shakespeare se nije zaustavio samo na ovoj ljubavnoj priči, već je Veronu iskoristio za još dva svoja djela. U dvorištu se nalazi Julijin kip, kojega je za ljubavnu sreću, potrebno pomilovati po grudima i naravno ovjekovječiti foto aparatom.

 

Željezna ograda iza kipa nakićena je ljubavnim lokotima koji simboliziraju zaključenu ljubav dvoje ljudi zauvijek    .