Cepelin u pragu

Kao maštoviti dodatak praškom Dox Centru za suvremenu umjetnost, iznad krova jedne od galerija ispružio se pravi zeppelin. Zdanje dugo 42 i široko 10 metara načinjeno je od drva i čelika i djeluje kao da doista lebdi u zraku. Centar postoji od 2008., a "Gulliver", kako je zeppelinu ime, od 2013. godine. Inicijativa je krenula od direktora Centra, Leoša Valke koji je želio stvoriti zanimljiv prostor  za čitanje i javne rasprave o književnosti. Maštovitu ideju u stvarnost je pretočio priznati arhitekt Martin Rajniš, a za inpiraciju su mu poslužili nacrti ranih zračnih brodova sa početka prošlog stoljeća. Za cijenu od 60 kuna, u Dox Centru mogu se pogledati brojne izložbe, posjetiti book store i uživati u ugodnom ambijentu zeppelina sa knjigom u ruci. Vodeći ljudi Centra sa ponosom otvaraju vrata lebdećeg broda i kažu kako je to: "Svijet čiste mašte, dječji svijet". Iako je novost na turističkoj karti Praga, postaje sve poznatija znamenitost i turistička atrakcija.

Opširnije:Cepelin u pragu

Jajce

U srcu Bosne, na ušću rijeke Plive u Vrbas, smjestilo se Jajce. Prvi pisani dokumenti o gradu potječu iz 1396. godine, kada je bio u posjedu Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Tokom stoljeća dva puta pada pod vlast Turaka, a do 17. stoljeća grad je potpuno izgubio na svojoj važnosti. No, potpunu propast i uništenje uzrokovao je veliki požar, 1658. godine. Tek krajem 19. stoljeća, grad je donekle obnovljen, zahvaljujući konzervatorima, koji su se pozabavili obnovom zidina i tornja Svetog Luke. Zidine oko grada su podignute u 13. i 14. stoljeću, a na vrhu podignut je dvorac u romaničkom stilu. Do danas, grad je prošao kroz brojna rušenja i obnavljanja, tako da se može naći mnogo ostataka moćnog Osmanlijskog carstva. Iz smjera Banja luke prema Jajcu vodi cesta kroz duboki usjek u planinama, cijelim putem mimoilazeći se sa rijekom Vrbas. Vrbas je na mjestima brz, na mjestima se razlijeva u širinu, a mjestimice je duboko ispod prometnice, pa se ne vidi. Ali boja vode je uvijek bistra i zelena, prozirno smaragdna. Nakon 70- ak kilometara divljeg i veličanstvenog krajolika, na ulazu u Jajce čeka nas fascinantni vodopad, kažu jedan od 12 najljepših na svijetu. Na slikama koje su nas navele da ga posjetimo bio je fotografiran ljeti, zarašten u zelenilu. Kako smo došli u zimi, krajnji djelovi vodopada su bili zaleđeni, a od hladnoće, vodu je obavila tanka maglica. Uživali smo u tom bajkovitom prizoru i zaključili kako je vodopad u svako doba godine prava poslastica za posjetiti. No, nije uvijek bio ovako lijep i uređen. Prije 70- ak godina, sa visine od 20- ak metara, Pliva se obrušavala sa deset puta više kubika vode u sekundi nego danas, a do prije 15- ak godina, vodopad je bio zapušten i devastiran. Tek nakon tri faze radova na uređenju, vodopad je dobio svoj novi sjaj i nositelj je planova za jači turistički razvoj grada. U zimsko doba svi spomenici su zatvoreni, a posjetiti se mogu pozivom turističkom djelatniku. Iako malo, Jajce ima potencijal da se razvije u pravo malo turističko središte sa malim galerijicama i ugostiteljskim objektima. Također, postoji i plan da se na vodopadu oforme skokovi u vodu, kao konkurencija mostarskim skokovima sa Starog mosta. 

Opširnije:Jajce

Cinque Terre

 Pet bajkovitih naselja u ligurskom priobalju Italije dio su nacionalnog parka Cinque Terre (Parco Nazionale delle Cinque Terre), a od 1997. god. i pod zaštitom UNESCO-a. Kuće su građene uz potoke i na liticama, čvrsto se držeći jedne za druge. Iako postoje još od srednjeg vijeka, naselja su dugo bila nepoznata turistima. I to sasvim nenamjerno, zbog svog specifičnog položaja i teškog pristupa. 1870. sagrađena je željeznica koja je otvorila Cinque Terre vanjskom svijetu i danas je najbolji način za doći u ova slatka mjestašca. Također, poseban doživljaj je doći brodom iz Genove ili nekog drugog većeg grada i uživati u pogledu dok se približava obali. Mi smo došli autom, uspinjući se vijugavom šumskom cestom na vrh, odakle smo prelazili u naselja po redu. Najsjevernije naselje je Monterosso al Mare, a izgrađeno je na vrhu sv. Kristofora.

Opširnije:Cinque Terre

Sakrivene zanimljivosti otoka Visa

Za svoj odmor, moderan turist traži više od sunca i mora, kojega imamo napretek. Traže se zabavni sadržaji, poput raznih adrenalinskih aktivnosti na vodi. Uslužni, poput masaže na plaži ili vježbi uz animatore. Također, današnji turist voli više istraživati unutrašnjost otoka ili kombinirati more i planine. Vis je, svojom dugom izolacijom od pristupa stranih gostiju, zadržao svoj pitom i nedirnut izgled mediteranskog otoka, bez mnogo hotela i apartmanskih naselja. No, onaj tko dođe na Vis, neće naći ništa od gore navedenih sadržaja i biti će prepušten istraživanju otoka u vlastitom aranžmanu ili ponekim organiziranim turama.

Opširnije:Sakrivene zanimljivosti otoka Visa

Verona grad ljubavi

Stotinjak kilometara zapadno od Venecije, na rijeci Adige, nalazi se glavni grad regije Veneto - Verona. U blizini je i jezero glacijalnog porijekla Lago di Garda, za one koji nakon Verone kreću prema Milanu.

Grad krasi velik broj kulturno-povijesnih spomenika iz rimskog razdoblja. Na fotografijama slikanima iz zraka vidi se kako je središnji dio grada sjecište glavnih ulica nekadašnjeg rimskog vojnog kampa, Cardo i Decumanus. U Veroni se nalazi i treći po veličini amfiteatar na svijetu, iza rimskog Koloseja i amfiteatra u CapuaCapui. Amfiteatar je očuvan i u njemu su često organizirane predstave i koncerti, a za toplih ljetnih noći i opera pod zvijezdama sa najpoznatijim svjetskim tenorima. Izvođači ne koriste mikrofone, što govori o savršenoj akustici i gradnji arene.

Opširnije:Verona grad ljubavi