Dan neovisnosti u Hrvatskoj 8. listopada

Dan neovisnosti je državni praznik u  Hrvatskoj  i kako takav je neradni dan koji se obilježava 8. listopada. Iako ga mnogi građani Hrvatske spajaju sa vikendom za kraća putovanja i jesenske izlete mnogi neznaju povijest i značenje tog novouvedenog praznika.  Hrvatski sabor je 8.listopada 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Opširnije:Dan neovisnosti u Hrvatskoj 8. listopada

Neradni dani i praznici u Hrvatskoj

Hrvatska, neradni dani i praznici za 2019. godinu.

01. 01. 2019.Nova godina

06. 01. 2019.Bogojavljanje ili Sveta tri kralja

22. 04. 2019.Uskršnji ponedjeljak

01. 05. 2019.Praznik rada

20. 06. 2019.Tijelovo

22. 06. 2019.Dan antifašističke borbe

25. 06. 2019.Dan državnosti

05. 08. 2019.Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

15. 08. 2019.Velika Gospa

08. 10. 2019.Dan neovisnosti

01. 11. 2019.Dan svih svetih

25. 12. 2019.Božić

26. 12. 2019.Sveti Stjepan

Jajce

U srcu Bosne, na ušću rijeke Plive u Vrbas, smjestilo se Jajce. Prvi pisani dokumenti o gradu potječu iz 1396. godine, kada je bio u posjedu Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Tokom stoljeća dva puta pada pod vlast Turaka, a do 17. stoljeća grad je potpuno izgubio na svojoj važnosti. No, potpunu propast i uništenje uzrokovao je veliki požar, 1658. godine. Tek krajem 19. stoljeća, grad je donekle obnovljen, zahvaljujući konzervatorima, koji su se pozabavili obnovom zidina i tornja Svetog Luke. Zidine oko grada su podignute u 13. i 14. stoljeću, a na vrhu podignut je dvorac u romaničkom stilu. Do danas, grad je prošao kroz brojna rušenja i obnavljanja, tako da se može naći mnogo ostataka moćnog Osmanlijskog carstva. Iz smjera Banja luke prema Jajcu vodi cesta kroz duboki usjek u planinama, cijelim putem mimoilazeći se sa rijekom Vrbas. Vrbas je na mjestima brz, na mjestima se razlijeva u širinu, a mjestimice je duboko ispod prometnice, pa se ne vidi. Ali boja vode je uvijek bistra i zelena, prozirno smaragdna. Nakon 70- ak kilometara divljeg i veličanstvenog krajolika, na ulazu u Jajce čeka nas fascinantni vodopad, kažu jedan od 12 najljepših na svijetu. Na slikama koje su nas navele da ga posjetimo bio je fotografiran ljeti, zarašten u zelenilu. Kako smo došli u zimi, krajnji djelovi vodopada su bili zaleđeni, a od hladnoće, vodu je obavila tanka maglica. Uživali smo u tom bajkovitom prizoru i zaključili kako je vodopad u svako doba godine prava poslastica za posjetiti. No, nije uvijek bio ovako lijep i uređen. Prije 70- ak godina, sa visine od 20- ak metara, Pliva se obrušavala sa deset puta više kubika vode u sekundi nego danas, a do prije 15- ak godina, vodopad je bio zapušten i devastiran. Tek nakon tri faze radova na uređenju, vodopad je dobio svoj novi sjaj i nositelj je planova za jači turistički razvoj grada. U zimsko doba svi spomenici su zatvoreni, a posjetiti se mogu pozivom turističkom djelatniku. Iako malo, Jajce ima potencijal da se razvije u pravo malo turističko središte sa malim galerijicama i ugostiteljskim objektima. Također, postoji i plan da se na vodopadu oforme skokovi u vodu, kao konkurencija mostarskim skokovima sa Starog mosta. 

Opširnije:Jajce

Cepelin u pragu

Kao maštoviti dodatak praškom Dox Centru za suvremenu umjetnost, iznad krova jedne od galerija ispružio se pravi zeppelin. Zdanje dugo 42 i široko 10 metara načinjeno je od drva i čelika i djeluje kao da doista lebdi u zraku. Centar postoji od 2008., a "Gulliver", kako je zeppelinu ime, od 2013. godine. Inicijativa je krenula od direktora Centra, Leoša Valke koji je želio stvoriti zanimljiv prostor  za čitanje i javne rasprave o književnosti. Maštovitu ideju u stvarnost je pretočio priznati arhitekt Martin Rajniš, a za inpiraciju su mu poslužili nacrti ranih zračnih brodova sa početka prošlog stoljeća. Za cijenu od 60 kuna, u Dox Centru mogu se pogledati brojne izložbe, posjetiti book store i uživati u ugodnom ambijentu zeppelina sa knjigom u ruci. Vodeći ljudi Centra sa ponosom otvaraju vrata lebdećeg broda i kažu kako je to: "Svijet čiste mašte, dječji svijet". Iako je novost na turističkoj karti Praga, postaje sve poznatija znamenitost i turistička atrakcija.

Opširnije:Cepelin u pragu

Sakrivene zanimljivosti otoka Visa

Za svoj odmor, moderan turist traži više od sunca i mora, kojega imamo napretek. Traže se zabavni sadržaji, poput raznih adrenalinskih aktivnosti na vodi. Uslužni, poput masaže na plaži ili vježbi uz animatore. Također, današnji turist voli više istraživati unutrašnjost otoka ili kombinirati more i planine. Vis je, svojom dugom izolacijom od pristupa stranih gostiju, zadržao svoj pitom i nedirnut izgled mediteranskog otoka, bez mnogo hotela i apartmanskih naselja. No, onaj tko dođe na Vis, neće naći ništa od gore navedenih sadržaja i biti će prepušten istraživanju otoka u vlastitom aranžmanu ili ponekim organiziranim turama.

Opširnije:Sakrivene zanimljivosti otoka Visa