Pješčane plaže

More, predivno mjesto za odmor, odlično za trening, toliko egzotično a opet, i dalje veoma tajnovito.      Svi mi volimo da se kupamo i brčkamo na moru, ali ipak možda postoji još nešto bolje od mora – plaže.
Plaže – nešto što svako od nas voli. Plaža je mjesto gdje se presjecaju more i kopno. Kao takva, plaža je idealna za sve one koji vole zabavu, odmor i uživanje.

Opširnije:Pješčane plaže

Kako nastaje duga ?

 

Duga na najlaksi nacin se može objasnitii kao: optički i meteoroloski fenomen koji se može pojaviti na nebu. Ona nastaje tako što se sunčevi zraci prelamaju kroz sitne vodene kapi, najčesće je to nakon kiše. Zraci svetlosti se tada razlažu na svoje osnovne komponente, oni će formirati optičku predstavu u vidu nekoliko linija od kojih je svaka različite boje i sve zajedno jednostavno predstavlja “ Spektar sunčeve svetlosti”. Nije svaka duga ista, postoje dvije vrste duga, a one su:

Opširnije:Kako nastaje duga ?

Što je snijeg i kako nastaje ?

Što je snijeg ? Snijeg nije ništa drugo nego obična voda u veoma hladnom i čvrstom stanju. Njegova kristalizacija se odvija u atmosteri.Ono što treba napomenuti je da vecina ljudi miješa što je to snijeg, susnježica i led. Snijeg je veoma sličan kiši i ledu. Ali to uopće nije ista stvar. Snijeg, kiša i led se razlikuju po obliku i strukuri.

Opširnije:Što je snijeg i kako nastaje ?

Što je magla i kako nastaje?

  Magla je prizemni oblak sitnih vodenih kapljica koji nastaje u prizemnom sloju troposfere ili ledenih kristala koji su toliko sitni i lagani da uspijevaju da lebde u zraku. Magla će nastati onda kada je razlika između temperature zraka i temperature rosišta manja od 2.8°C.

Opširnije:Što je magla i kako nastaje?

Kako nastaje rosa?

U davna vemena se smatralo da rosa nastaje na isti način kao što nastaje I kiša, medjutim skoro je otkriveno da to uopšte nije istina i da rosa nastaje potpuno samostalno od kiše. Rosa nastaje tako što zrak uvijek sadrži neku količinu vlage. Onda topliji zrak koji sadrzi više vodene pare nego hladne, dolazi u dodir sa hladnom površinom. I tako se dip tog zraka kondenzira I stvara se vlaga koja iz njega ostaje na površini u obliku malih kapljica vode koje podsječaju na kišu. 

   Rosa se najčesće može pojaviti u kasno ljeto, jesen ili proljeće a pojavljuje se najcesće na travi, lisću, ogradama, krovovima automobila, klupama, mostovima, parkovima,…
Rosa nastaje najčesće kasno navečer ili rano ujutro. Ako su temperature veoma niske ( ispod nule), onda se umesto rose može pojaviti mraz ili inje.

 

 

Više članaka ...

  1. Pomrčina mjeseca
  2. Oblaci