10 stvari po kojima pamtimo 80 godine

 


Commodore 64 i ZX Spectrum – Commodore 64 ili kako su ga kod nas zvali „debeljko“ bio je jedna od najpopularnijih računala prethodnog stoljeća. U prodaju je pušten 1982. godine, a glavni suparnik mu je bio ZX Spectrum, nasljednik računala ZX 80 i ZX 81. I C64 i ZX Spectrum su bili 8 bitna računala, što je za to vrijeme bilo najmodernije moguće. Ono što je ostalo zabilježeno kod obje konzole su cijene. Kako su ovo bili preci današnjih modernih računala koja su komercijalnija nego ikada, čak se i u vrijeme njihove proizvodnje okretala velika „lova“. Naime procijenjeno je da je proizvodnja ovih računala iznosila nešto malo više od 50 američkih dolara. To nije spriječilo ljude iz ovih kompanija da za maloprodaju stave etiketu od 500 američkih dolara i više. Oba računala su koristila svoje inačnice kompjuterskog programskog jezika BASIC. Kako su se razvijala ova kućna računala tako su se razvijale i industrije igara. Osim naravno konzola koje su već odavno bile prisutne, lagano su se pojavljivala računala koja su imala znatno veće mogućnosti od pomenutih konzola. Pa su tako Atari i Apple II uz Commodore 64 i ZX Spectrum bili  među najprodavanijim računalima tog vremena. Ah, ta vremena kada se 32Kb RAMa smatralo najnovijim krikom tehnologije...


Šivaća mašina Bagat – Vlado Bagat je bio Jugoslovenski narodni heroj, pa je kao takav dobio brojna priznanja. U periodu poslije Drugog svjetskog rata pokrenuta je fabrika Vlado Bagat u Zadru. Godine 1955 Šime Pavić pravi prvi prototip šivaće mašine. Ovaj prototip bio je težak preko 7 kilograma, a u sebi je sadržao preko 160 dijelova. Tri godine kasnije Talijanska firma Necchi prema ovom prototipu započinje serijsku proizvodnju ovih mašina. Mašine su se razvile tijekom godina pa su tako nastali razni modeli, a među njima su najpoznatiji Višnja, Ruža i Jadranka. Firma Bagat zapada u krizu 90ih godina, nekoliko puta pada pod stečaj i konačno se zatvara 2002. godine. Mnogi serviseri i danas popravljaju ove šivaće mašine, a dijelove za njih nabavljaju iz inostranstva.


Yugo i Stojadin – Kada bi neko tijekom 90ih godina na Balkanu pomenuo auto na pamet bi vam pala samo dva modela. Yugo i Zastava 101, u narodu poznata kao Stojadin, naziv koji je nastao od nepravilno izgovorenog broja 101. Yugo je auto koji je sigurno daleko poznat po svijetu, što zbog skoro milijunskog broja napravljenih primjeraka što zbog velikog proja tih primjeraka izvezenih u Sjedinjene Američke Države. Oba automobila su proizvođena sve do 2008. godine kada staje njihova proizvodnja. Mnogi bi rekli da su ovo automobilske Jugoslavije sve do njenog raspada.

Opširnije:10 stvari po kojima pamtimo 80 godine