Golf ikona balkanskih puteva

Htjeli to priznati ili ne, na putevima širom Balkana bez velike konkurencije prevladava samo jedan model Volkswagen Golf. Razloga tome je mnogo, široka pristupačnost kako automobilima tako i novim i polovnim dijelovima, male cijene, a i pored toga i dalje veoma veliki Njemački kvalitet vozila. Danas mnogo automobilskih tvrtki nastoji da budu kao Volkswagen, ali kod malo njih je to uspjelo. Ipak ni sam Volkswagen nije počeo od nule, već su počeli tako što su na neki način kopirali popularne dizajne iz Fiata sedamdesetih godina.

Opširnije:Golf ikona balkanskih puteva

Zastava 750 fićo

Fićo je ime za čuveni automobil Zastava 750 koji se proizvodio na prostorima bivše SFRJ.  Ovaj je automobil bio najveći simbol bivše Jugoslavije i najčešće viđeno vozilo na jugoslavenskim cestama.
Fića je bila najvažnije vozilo za monetizaciju cijele Jugoslavije. Osim toga što je Fića bila najpopularnije vozilo koje se koristilo za osobne potrebe, čuvena Fića se također koristila i za: policiju, hitnu pomoć, vojsku, službeno vozilo i vozilo za obuku novih vozača. Bio je veoma cijenjen među našim ljudima, veoma je bio pouzdan, a održavanje mu je bilo veoma jednostavno. Bio je toliko popularan u SFRJ da su postojale liste čekanja gdje su stotine pa čak hiljade ljudi čekali da se proizvede još primjeraka Fiće kako bi je kupili. Čak se često dešavalo da rabljeni i izlupani automobili dostignu popularnost i cijenu potpuno novog automobila (a ponekad čak i veću).

Opširnije:Zastava 750 fićo

Citroen DS žaba

Citroen DS, populаrno zvаn Ajkulа ili žaba, je аutomobil koji je proizvodilа frаncuskа tvornica аutomobilа Citroen. Proizvodio se od 1955. do 1975. godine i proizvedeno je 1.455.746 vozilа. U Frаncuskoj je poznаt pod nаzivom Déesse, što u prevodu znаči boginjа. DS je poznаt po аerodinаmičnom futurističkom dizаjnu i inovаtivnom tehnologijom, uključujući hidropneumаtsko ogibljenje. Nаjugledniji mаgаzin Classic & Sports Car proglаsio je Sitroen DS nаjlepšim аutomobilom svih vremenа i dodelio mu je treće mesto zа uticаj nа dizаjn vozilа u svetu, а nemаčki čаsopis Auto Motor und Sport proglаsio gа nаjboljim аutom od Drugog svetskog rаtа do dаnаs zbog bezvremenskog dizаjnа i nаprednih tehnologijа.

Opširnije:Citroen DS žaba